GR5 · 8a etapa · Collformic – Fogars de Montclús

Itinerari

Collformic, camí del Pla de la Calma, pla de l'Ase Mort, pla de l'Estany, solella de la Teuleria, vall de la Castanya, masia la Cortada, les Mirones, Sant Cristòfol de la Castanya, mas el Boscàs, sot del Boscàs, mas i font del Vilar, mas l'Adrobau, molí de l'Adrobau, can Vilorda, Sant Martí de Montseny, la Llavina, riu la Tordera, poble de Montseny, les Casetes, font de l'Arboç i can Cruspinell (Fogars de Montclús).

Descripció

Vuitena etapa del Sender dels Miradors (GR 5) des de Collformic fins a la masia de can Cruspinell, municipi de Fogars de Montclús, situat en el vessant sud del Massís del Montseny. En aquesta etapa travessarem el magnífic pla de la Calma, punt més elevat de l'excursió, des d'on gaudirem de vistes privilegiades del Pirineu i els tres grans cims del Montseny: el Matagalls, les Agudes i el Turó de l’Home. Una forta baixada ens conduirà al poble de Montseny i a l'aparcament de can Cruspinell.

Iniciem el recorregut a Collformic, a la ctra. BV-5301 de Palautordera a Seva, davant el restaurant Coll Formic (1.145 m). Anem seguint la variant GR 5-2 pel camí del pla de la Calma en suau ascens. El camí travessa el tram de la solella de Ferriol i el torrent Sec del Sot del Gatell. Arribem al pla de l’Ase Mort (1.207 m) amb bones vistes al Matagalls, les Agudes i el turó de l’Home, punt més alt de l'etapa. Després d’un curt tram en baixada, conegut com la pujada de la Mel, arribem al pla de l’Estany (1.159 m) on deixem la pista per davallar entre bosc por la solella de la Teuleria. De seguida arribem al gran mas de la Cortada (984 m). Aquí visitarem el singular i monumental castanyer de la Cortada conegut com a castanyer de les Quinze Branques o també com a castanyer dels Setze Plançons. De baixada, passem pel maset de les Mirones i arribem al mas i l'església romànica de Sant Cristòfol de la Castanya (s. XI) (918 m), declarada Bé Cultural d’Interès Local, situada en un espai molt ben arranjat. Continuem davallant per la pista i passem per davant del Boscàs.

Més avall, travessem el torrent del Boscàs i arribem a can Vilar de la Castanya (716 m), gran masia restaurada que deixem a l’esquerra. Tot seguit, arribem a la font del Vilar, situada en una raconada de la pista, i al mas de l'Adrobau (700 m). La pista continua davallant suaument; arribem al molí de l'Adrobau, en un revolt de la pista. Més endavant, deixem a l'esquerra els masos de can Vilorda i can Crossa (667 m) i a la dreta el mas de can Jaume Llavina. Arribem al caseriu de Montseny d'Amunt per un camí paral·lel a la carretera, on trobem l'ermita romànica de Sant Martí de Montseny (622 m). El camí ara continua descendint tot fent ziga zagues fins a arribar al gran mas de la Llavina, que ens queda a la dreta. Creuem el riu Tordera pel pont de la Llavina (459 m) i continuem endavant. Seguim la pista direcció sud paral·lels a la Tordera. El GR 5 surt a un camí asfaltat que duu a la ctra. BV-5301; la seguim uns metres i la deixem per un bonic sender que surt a la dreta. Passem arran del camp de futbol i arribem al poble de Montseny (518 m). Passem per davant de l'església romànica de Sant Julià (s. XII) i de l'Ajuntament.

Sortim del poble en direcció sud-est, deixant a l'esquerra la font del Pujol i l'hostal Montserrat. Un caminoi a l'esquerra ens menaria a la font Ferrusa. Per un corriol entre alzines travessem diversos torrents, com el de can Plana o el de la font Fresca, i arribem a les Casetes (646 m), un conjunt de masos entre els quals trobem can Dansa, can Cristòfol o cal Rei. Pel camí veiem una cova a mà esquerra. El camí passa ara entre els masos de can Joan Hoste, a la nostra dreta, i can Rovira a l'esquerra. En clar ascens, el GR passa pel sot de la Sorra i arribem a la font de l'Arboç (698 m).

En una última pujada arribem a can Cruspinell (750 m); passem per darrere la casa fins a sortir a una pista que seguim a la dreta i que en pocs minuts ens mena a la carretera del càmping Fontmartina. La seguim en direcció sud uns metres fins a assolir l'aparcament de can Cruspinell, municipi de Fogars de Montclús (779 m), final de la vuitena etapa del sender dels Miradors.

Descripció

Detalls de la sortida

 • Dificultat: ** (19,910 km)

 • Desnivells acumulats aproximats: (+ 507 m) (- 882 m).

   

 • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda.

   

 • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal fer la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, del 8 al 18 de maig, ambdós inclosos o bé al formulari adjunt.

   

 • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 18 de maig, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal a Secretaria.

   

 • Preu de la inscripció: 20 €

   

 • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Detalls de la sortida

Activitats relacionades

Actualitat

22/04/2024

Projecte REFERENTS

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies