Tuc de Ratera 2.862m

El Tuc de Ratera, de 2.862 m, està situat entre el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran. El Tuc, gaudeix d’unes vistes impressionants del Parc Nacional, cercle de Colomers, Bonaigua i en dies clars de la Maladeta i la Pica d’Estats.

Itinerari

Dissabte, 25 de maig

Sortim de Terrassa cap a Espot, on deixarem el cotxe al parking del Prat de Pierró si la pista està oberta. Sinó desde Espot mateix pujarem caminant o podrem agafar un taxi, segons decidim entre tots.

Anem pujant pel camí que travessa un bosc molt maco i que ens portarà fins a l’Estany de Sant Maurici, després d’admirar els Encantats. D´aquí continuarem pujant fins el refugi d’Amitges on veurem les agulles d'Amitges imponents.

Diumenge, 26 de maig

Diumenge, després d'un bon esmorzar i de preparar els trastos, sortirem del refugi passant pel refugi lliure i direcció l’estany dels Barbs. Allà comença una pujada considerable per uns lloms força drets cap a la base de Saboredo i punta Estasen.
Anem per terreny indefinit, obert. Busquem el millor traçat per uns lloms que des de baix semblen més drets del que realment són, jeje… Podem trobar alguns trams glaçats per l’efecte del vent, i potser ens haurem de posar els grampons.
Ens anem acostant a la base de la Serra de Saboredo, amb una paret sud molt dreta. Destaca la Punta d'Estasen, amb un estètic corredor a la seva base. Ens anem acostant cap a la base del corredor, enfilant fins un collet indefinit.
Un cop hem assolit la part alta dels lloms, just sota les parets de la Serra de Saboredo, cal fer un llarg flanqueig d'est a oest per situar-nos a la línia de la vall de Ratera.
Flanquegem, on ja no arriben els blocs i alhora és un terreny més segur per altres possibles caigudes.Tot seguit tracem una llarga diagonal fins a l'ampla coma de Ratera.
Pugem per  la coma ampla que mena cap al Port de Ratera d'Espot. Pugem per un tram de tub fent ziga-zagues. Passat aquest pujador arribem a un collet on ja podem veure el nostre objectiu, el Tuc de Ratera.
Un tram de flanqueig de pujada i ja  arribem a l'ampli plató del Port de Ratera d'Espot. Des d'aquí sembla que ja podem tocar-lo, tot i el molt dret que es veu.
Passem per sobre de petits estanys indefinits. El lloc és molt bonic, ja que és un terreny obert i amb molt bones vistes. Contrasta el gran plà per on ens movem a més de 2.500 metres d’altitud, amb els cims punxeguts que s'aixequen al seu voltant.
Ens dirigim cap a la base del Tuc de Ratera i l'anem vorejant per sota. Després del plató guanyem alçada per la base est del Ratera, i avancem en flanqueig ascendent cap a l'esquerra (sud). Voltegem gairebé la meitat de la muntanya fins a buscar la cara sud-est, la més accessible. Ens queden uns 250 metres de desnivell, però força drets.
Comencem a remuntar el fort pendent de la pala sota el cim i encarem l'aresta cap al cim.
L’últim tram que queda és molt dret (45º) i possiblement haurem d´agafar el piolet. Després d'aquest pas més dur arribem a l'avantcim i ja còmodament caminant fins a la punta, coronada per una fita de pedra.
La vista des del cim és esplèndida. El Tuc de Ratera està força separat d'altres cims, i la seva posició central garanteix una panoràmica de 360º. Al nord-est el circ de Saboredo, amb els seus diversos estanys i la vall de Ruda, a l'Aran. Al costat mateix el costerut Tuc de Bergús. Al nord-oest el circ de Colomers. Cap al sud la zona de Sant Maurici, Portarró, Peguera, etc. Impressionant. Us agradarà.
La tornada la farem per la vall del costat, seguint el GR-11 des del Port de Ratera de Colomers fins a l’Estany de Sant Maurici sense passar pel  Refugi d’Amitges (això vol dir que al matí ja ho haurem d’agafar tot), passant per l’Estany de les Obagues de la Ratera i el preciós l’Estany de la Ratera.
Arribats ja a la pista, anem baixant fàcilment amb la vista posada als Encantats i acabem de baixar còmodament fins al peu de l'estany de Sant Maurici.

Fitxa tècnica

  • Dificultat: Mitjana
    • Tècnicament: Mitjana / Alta tan sols per les últimes rampes cap el cim que són més dretes.

Dissabte, 25 de maig

  • Desnivell positiu desde Espot: 1087 mts
  • Desnivell positiu desde parking Pierró >: 928 mts
  • Desnivell positiu desde estany st Maurici : 600 mts

Diumenge, 26 de maig

  • Sortida: Refugi d'Amitges
  • Durada: 7 hores aprox
  • Desnivell: 650 mts positius -1085 mts negatius

Activitats relacionades

Actualitat

19/07/2024

Carta de la Junta

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies