Trescant pel sud de Catalunya - Vall de la Torre  – Garcia

Itinerari

Vall de la Torre, cresta de Valldelladres, coll de Padellàs, carrerada de Sant Bartomeu, pena Roja, cim de la Picossa, l'Estel, coll de les Solanes, avenc de la Picossa, Sant Jeroni, vall del Cebollot, camí de Perles, estret de l'Esperancet, barranc de Perles, mas de Cal Perxa, barranc dels Roians, riu Ebre i Garcia.

Descripció:

Quarta etapa del sender GR 171 entre la vall de la Torre i el poble de Garcia, a la comarca de la Ribera d'Ebre. El recorregut s'inicia a la vall de la Torre, tot ascendint la cresta de Valldelladres, que separa les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. És un preciós camí carener amb magnífiques vistes. Vorejarem la cresta de les Cabres per assolir la pena Roja i, més endavant, el cim de la Picossa, un "100 Cims" de la FEEC, i el cim de l'Estel amb unes espectaculars vistes de 360 graus. Pel fantàstic camí de Perles arribarem a l'Ebre i al poble de Garcia.

Som a la ctra. N-420, de Móra la Nova a Gandesa (176 m), a la vall de la Torre. Seguim el camí carener de la cresta de Valldelladres, sobre la vall del mateix nom, en continu ascens. El corriol separa les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Assolim el coll de Padellàs (351 m) amb impressionants vistes a banda i banda. Tot seguit, passem pel coll de la Casa (353 m). A partir d'aquest punt, el corriol comença a davallar cap a la carrerada de Sant Bartomeu on trobarem els senyals del GR 171. Després d'un parell de revolts deixem a la dreta el corriol que remunta la cresta de les Cabres, una cresta força aèria i molt bonica, i seguim la pista a l'esquerra. Al cap de poc abandonem el GR per enfilar-nos per un senderol a buscar la carena. Després de diverses pujades i baixades assolim el primer dels cims, la pena Roja, un cim que a penes sobresurt un metre per sobre del sender (452 m), però que ens proporciona molt bona vista del vessant Oest: els Ports, la serra de Cavalls i Corbera d'Ebre. El camí es torna més planer i va tancant el cercle que forma la carena del circ de la Picossa. Aviat trobem els primers passos que ens condueixen al cim de la Picossa. Sense dificultats especials assolim la Picossa (499 m), vèrtex geodèsic, "100 Cims" de la FEEC i punt més alt de l'excursió. Des del cim podem divisar una molt bona vista de la Ribera d'Ebre.

Descendim de la Picossa passant per un pas equipat fàcil fins a un collet. Des del coll, ens enfilem per un camí molt costerut, també equipat, fins al cim de l'Estel (490 m), on trobem una escultura en forma d'estrella de 8 puntes. És un indret realment espectacular on la visió és encara més extraordinària: una vista panoràmica de 360 graus de les serres del Montsant, Llaberia, Tivissa, la serra de Cardó-Boix, els Ports... Ara toca desfer la grimpada i tornar al collet. Seguim per un corriol amb un primer tram força vertical i després ja es normalitza tot arribant al coll de les Solanes (431 m). Des del coll, seguim un corriol a l'esquerra, on trobem un cartell amb la restricció d'accés entre gener i juny per nidificació d'aus. El corriol ens porta a la bonica cova de la Porca, sota la cinglera de l'Estel (410 m). Seguim davallant pel corriol i passem pel racó dels Avencs i l'avenc de la Picossa. Més endavant trobem una cabana i finalment assolim la pista de la Picossa on trobem la font del Tomo (295 m). Seguim la pista en suau davallada fins a arribar al paratge de Sant Jeroni, on trobem el santuari i una àrea d'esbarjo (260 m). Situat en una esplanada als peus de la Picossa, Sant Jeroni acull l'ermita de Sant Jeroni i l'església de Santa Madrona. En aquest lloc se celebren cada any dues trobades populars dels veïns de Móra d'Ebre.

Deixem per ara el GR 171 per dirigir-nos per l'esquerra a la vall del Cebollot. El camí va planejant, és l'anomenat camí de Perles, gaudint de molt bones vistes de la cubeta de Móra i de les serres de Montsant, de Llaberia, de Montalt, de Pàndols i de Tivissa. El camí deixa masets i pistes secundàries a ambdós costats. Travessem el barranc de Perles (235 m), on trobem una nova cruïlla de pistes. Més endavant, passem entre dos espectaculars tallats de roca i el barranc de l'Esperancet (198 m). Ja podem veure, davant mateix, el riu Ebre, senyorial i cabalós, prop del poble de Garcia, lloc on ens dirigim. Anem seguint la pista paral·lels al barranc de Perles; el tornem a travessar i ascendim suaument. Deixem a l'esquerra els masos enrunats de Garrantxa i de Tarumba. Més endavant, arribem al mas de cal Perxa; el GR davalla pel barranc de Roians i de seguida passem sota la via del tren (34 m). A l'esquerra hi ha la derivació del pas de barca de Garcia. Hi ha la possibilitat de travessar l'Ebre pel famós pas de barca, és una variant del GR 171. No obstant, nosaltres seguim les marques principals del GR cap a la dreta. Passem alguns masets anomenats sènies que trobem a l'esquerra, i tot seguit arribem al pont de la via del FFCC per on travessem l'Ebre pel passadís de vianants que hi ha al costat (39 m). Un cop travessat l'Ebre, prenem la ctra. C-12 que ve de Móra la Nova en direcció al poble i de seguida l'abandonem per agafar a la dreta la carretera vella. Travessem el riu Siurana, afluent de l'Ebre, pel pont de la carretera, i entrem finalment a la població de Garcia (32 m), final de la quarta etapa del GR 171.

Descripció:

Detalls de l'activitat

  • Dificultat: ** (20,570 km)
  • Desnivells acumulats aproximats: + 604 m / - 751 m.
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: el desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal fer la inscripció a Secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre del dia 4 al 14 de desembre, ambdós inclosos o bé al formulari adjunt
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 14 de desembre, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal en fer la inscripció
  • Preu de la inscripció: 22 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
  • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com
Detalls de l'activitat

Activitats relacionades

Actualitat

22/04/2024

Projecte REFERENTS

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies