Trescant pel sud de Catalunya - Refugi del Mont-Caro – Paüls

Itinerari

Refugi de Caro, font dels Bassiets, barranc de la Vallfiguera, coll de la Vallfiguera, fonts del Toscar, ermita de Santa Magdalena del Toscar, los Erms dels Castellassos, barranc de la Conca, coll d'Alfara, Alfara de Carles, mas de Marí, coll d'Alfara-Paüls, camí d'Arnes, mas de l'Agustí i Paüls. 

Descripció

Meravellosa ruta de senderisme al llarg del parc natural dels Ports. El camícomença al Refugi del Caro, sota el cim més alt de la província de Tarragona, el Mont-Caro, i ens durà fins al nucli de Paüls, gaudint d'un entorn incomparable. Una etapa un xic exigent que transcorre per la comarca del Baix Ebre. Recorrerem la zona del Toscar, on trobem Santa Magdalena del Toscar. L'ascensió al coll d'Alfara-Paüls ens oferirà unes vistes immenses del parc natural abans de baixar al poble de Paüls.

Iniciem el nostre viatge pel sud de Catalunya a la carretera del Port on comença la pista que mena al refugi del Mont-Caro, també anomenat "Pepito Anguera". A uns 100 metres trobem el refugi, propietat de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC)  (1.109 m), en ple Parc Natural dels Ports, punt de confluència amb el GR 7 i punt més alt de l’excursió. Aquí esmorzarem i podrem prendre cafès. Deixem la pista del refugi i iniciem a l'esquerra un tram de la carretera del Mascar. Seguim després una pista enquitranada enmig de xalets de la urbanització El Mascar. Avancem en direcció nord fins arribar a la font dels Bassiets (1.035 m), que trobem a la dreta del camí. Una forta baixada ens conduirà al barranc de la Vallfiguera, que creuarem (852 m). Un cop creuat el torrent, el sender comença a remuntar per la vall de la Figuera en direcció a lo Portell. Poc abans d'arribar-hi el sender gira a ponent per a assolir el coll de la Vallfiguera (859 m). Passat el coll, el GR inicia una forta i sostinguda davallada, primer en direcció nord-oest i després direcció nord-est, tot travessant un teixit de camins i xalets a banda i banda fins a arribar a la zona del Toscar (490 m), on trobarem l'ermita i les fonts del Toscar. L'ermita de Santa Magdalena, a la nostra esquerra, és situada aigua amunt del castell, a la dreta del barranc; és d'època moderna, amb portal rectangular i té dos xiprers al davant. Aigua amunt de Santa Magdalena hi ha la cova Pintada, amb restes de pintures rupestres i de gravats. En aquest punt deixem el GR que se'n va a l'esquerra i seguirem el camí d'Alfara de Carles en direcció nord-est. Passem pel mas del Conserge i el mas de Fontana.

El camí va planejant per tota aquesta zona del parc natural dels Ports fins que arribem a los Erms dels Castellassos (465 m). El sender, molt fressat, comença a davallar suaument en un principi i més acusadament al final, fins a creuar el barranc de la Conca (240 m). Tot seguit, arribem a la ctra. TV-3422 de Roquetes a Alfara de Carles, que seguirem a la dreta uns cent metres aproximadament. Prenem un caminoi a l'esquerra que passa ran del barranc de les Codines en clar ascens. Anem passant arran de diversos camps de conreu fins a assolir el Coll d'Alfara, on trobem de nou la carretera (350 m). Ara seguirem a la dreta la carretera vella d'Alfara de Carles. Passem per les granges d'Àlvar, de Joan i de Ricard fins que entrem a la població d'Alfara de Carles per la banda sud (318 m). Els contraforts de muntanyam dels ports de Tortosa-Beseit donen un relleu accidentat a aquest municipi de la comarca del Baix Ebre. El poble d'Alfara està dalt d'un turó, a l'esquerra del barranc del Llop.

Sortim d'Alfara de Carles per la banda nord, on tornem a trobar les marques del GR 171. Passem pel costat del cementiri que ens queda a l’esquerra de la pista. Més endavant, deixem les granges del Julià i de Masó a la dreta i seguim un camí molt fressat en direcció nord-oest en franca pujada: és el camí de Paüls. Arribem al mas de Marí (587 m). El sender continua remuntant i al cap d'uns vint minuts arribem al Coll d'Alfara-Paüls (755 m), on trobem un pal indicador. Des d'aquest punt hi ha una bonica panoràmica del delta de l'Ebre i del massís dels Ports. El sender davalla des del coll pel camí vell de Paüls fins a trobar una pista que el creua (531 m) (pal indicador) per on discorre el PR C-185 que es dirigeix a Arnes. En aquest punt abandonem de nou el GR per seguir la pista a la dreta en direcció al Portell. La pista va davallant; passem pel mas de la Tona i, més endavant, pel gran mas de l'Agustí (477 m). No arribarem al Portell. Girem a l'esquerra pel camí de les Obagues en direcció a Paüls en clar descens. Passem pels masos del Pavet i les Sorts del Marreco, fins a entrar al poble de Paüls (313 m), situat en un turó coronat per les restes de l'antic castell, el qual va sofrir les guerres de l'edat moderna i contemporània. L'any 1836, el poble va ser incendiat i saquejat pels liberals. L'esglaonament de la vila dóna als carrers un aspecte força curiós i interessant. Final de la primera etapa del GR 171.

Descripció

Detalls de l'activitat

  • Dificultat: ** (23,440 km)
  • Desnivells acumulats aproximats: + 873 m/- 1.643 m
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal fer la inscripció al formulari adjunt o bé a Secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, del dia 4 al 14 de setembre, ambdós inclosos.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 14 de setembre, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal a Secretaria.
  • Preu de la inscripció: 22 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Detalls de l'activitat

Activitats relacionades

Actualitat

19/07/2024

Carta de la Junta

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies