Trescant pel sud de Catalunya - Paüls – la Fontcalda – Estació de Prat de Comte

Itinerari

Paüls, barranc del Morellà, coll del Tormossal, racó del Tormossal, barranc i font de Montsagre, coll Roig, coll de la Refoia, pla de la Refoia, coll de la Carrasqueta, la Carrasqueta, vall dels Masets, mas de Passamonte, collet d'en Roc, Prat de Comte, ctra. T-361, camí de les Fantjoanes, coll de la Fontcalda, via del tren de Val de Zafan, via verda de la Terra Alta, riu Canaletes, Santuari de la Fontcalda, Àrea interpretativa de la vall de la Jepa i Estació de Prat de Comte.

Descripció

Segona etapa del GR 171, entre els nuclis de Paüls, a la comarca del Baix Ebre, i l'antiga estació de tren de Prat de Comte, a la Terra Alta. En aquest fantàstic recorregut descobrirem les muntanyes del Montsagre (el pirineu tarragoní), on la pedra en forma de cingles i espadats i els boscos de pins aferrats a la roca modelen un paisatge molt abrupte i de gran bellesa. Cal destacar també el paratge de la Mare de Déu de la Fontcalda, un indret paradisíac a la riba del riu Canaletes on hi ha un santuari i un balneari. Acabarem a l'antiga estació de tren de Prat de Comte, situada a la línia de ferrocarril de Val de Zafan, avui condicionada com a Via Verda de la Terra Alta.

Som a Paüls, davant la Cooperativa Agrícola (305 m). Anem pujant pels antics carrerons de la vila travessant el poble en direcció a la serra del Montsagre. Passem per la plaça de l'Ajuntament, punt de confluència amb el GR 7. Continuem sota les restes malmeses del castell de Paüls i l'església de Santa Maria. Deixem el cementiri a l'esquerra (375 m) i anem seguint el camí del Morellà en suau ascens. Deixem algunes pistes secundàries i creuem el barranc del Morellà. El GR passa pel coll del Tormossal (460 m) i va pla per l'anomenat Racó de Tormossal (500 m), un espadat de roca d'un color extraordinari. Travessem el barranc de les Fonts i anem pujant acusadament per la serra del Montsagre de Paüls. Travessem el barranc del Montsagre fins a arribar al pla de Montsagre (842 m). Als peus del camí hi trobem la font del Montsagre (pal indicador), amb molta aigua. Més amunt, passem pel coll Roig (918 m), on trobem la bassa de la Refoia que revoltem. Des d'aquest punt, tenim una gran panoràmica: a l'esquerra el Tossal d'Engrilló, just al dfavant la punta dels Llambrars i dels Raus, a la dreta la Mola Grossa, i a l'esquerra el Montsagre; som al punt més alt de l'excursió. Ara, seguim una pista en direcció nord-est davallant cap al coll de la Refoia (850 m).

Travessem l'extens pla de la Refoia i seguim la pista, tot davallant cap a la Carrasqueta. Passem pel coll de la Carrasqueta (775 m). Més endavant, després d'una forta baixada, trobem les coves d'en Sulleva a l'esquerra del camí. Travessem la vall dels Masets, amb alguns masos enrunats a dreta i esquerra. Deixem a la dreta les runes del mas de Passamonte (430 m). Tot seguit, el GR travessa pel mig d'uns camps de conreu i passem pel collet d'en Roc (418 m). Travessem la carretera T-333 de Tortosa i, pel carrer de Xerta, entrem al poble de Prat de Comte (325 m), ja a la comarca de la Terra Alta, al nord-est dels Ports de Beseit. El poble està enlairat a l'esquerra del barranc dels Corralassos. La seva església parroquial és dedicada a Sant Bartomeu. De seguida sortim del poble per un camí en direcció nord-est fins a sortir a la ctra. T-361 de Prat de Comte a l'antiga estació, que seguim a la dreta. Deixem el cementiri de la població a mà esquerra i, tot seguit, abandonem la carretera per un camí a la dreta. Anem seguint el camí de les Fantjoanes, força planer, fins a arribar al coll de la Fontcalda (381 m).

El GR segueix el camí vell en franca davallada, on hi ha el pas de la via del tren de la RENFE de Val de Zafan, actualment abandonat. En aquest punt, seguim el traçat de la via verda de la Terra Alta en direcció sud-est. Travessem un túnel d'uns 60 metres de llargària. A l'altra banda, abandonem la via verda i baixem al riu Canaletes junt al pont de la via. Trobem una petita font. Travessem el riu per unes pedres: som als Estrets de Baix de la Fontcalda (175 m). Tot seguit, arribem al Santuari de la Fontcalda (163 m), amb el seu balneari. Al peu del riu Canaletes, hi trobem la deu d'aigua calenta mineromedicinal que donà nom a l'indret. L'aigua neix a 32 graus. La font es coneix popularment amb el nom de la "Font dels Xorros". El santuari està documentat des del segle XIV quan l'ordre dels Trinitaris va fundar-hi una comunitat monàstica. L'església actual fou construïda l'any 1753, d'estil neoclàssic. El GR segueix pel fons d'un espectacular engorjat per on discorre el riu Canaletes, passem pels anomenats Estrets de Dalt de la Fontcalda (160 m). Al fons podem veure les Agulles de Bot. Més endavant, arribem a l'aiguabarreig de la Vall del Frare amb el riu Canaletes. Arribem a una pista que mena a l'àrea interpretativa de la vall de la Jepa. La seguim a l'esquerra, és el camí de la Vall del Frare. La pista gira cap a ponent en suau ascens i en pocs minuts assolim l'antiga Estació de Prat de Comte on arriba la ctra. T-361 des de Prat de Comte (193 m). L'estació està abandonada però disposa de parc infantil i taules de pícnic. Final de la segona etapa del GR 171.

Descripció

Detalls de l'activitat

  • Dificultat: ** (19,410 km)
  • Desnivells acumulats aproximats: + 904 m / - 1.030 m
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal fer la inscripció a Secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre del dia 9 al 19 d’octubre, ambdós inclosos, o bé al formulari adjunt.
  • Notes: l’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 19 d’octubre, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal en fer la inscripció.
  • Preu de la inscripció: 22 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Detalls de l'activitat

Activitats relacionades

Actualitat

19/02/2024

Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en l’Esport

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies