Trescant pel sud de Catalunya · Montblanc - Monestir de Poblet - Vimbodí

Itinerari

Montblanc, Sant Joan de la Muntanya, la Santíssima Trinitat, coll de la Bena, masia del Simon, les Masies de Poblet, font de l'Abat Siscar, monestir de Poblet, ermita i font de Sant Bernat, castell de Milmanda, santuari de la Mare de Déu dels Torrents i Vimbodí.

Descripció

Aquesta novena etapa serà una sortida plenament cultural entre les poblacions de Montblanc i Vimbodí, tot seguint bona part de la Ruta del Císter (GR 175), entre Montblanc i el monestir de Poblet, i un tram del GR 171 des de Poblet fins a Vimbodí. A més de la vila de Montblanc, la qual travessarem de llevant a ponent entre les muralles de Santa Tecla i de Sant Jordi, descobrirem altres llocs emblemàtics com Sant Joan de la Muntanya i el seu mirador, la Santíssima Trinitat, les Masies i el monestir de Poblet, el castell de Milmanda i l'indret de la Mare de Déu dels Torrents amb la seva església i àrea de lleure, abans d'arribar a Vimbodí. Som a Montblanc (335 m), capital de la comarca de la Conca de Barberà, un dels més bells conjunts medievals de Catalunya, situat al cor de la Ruta del Císter: les muralles que envolten la ciutat, l'església de Sant Marçal, el Palau Reial, el Casal dels Declergues, l'església de Santa Maria, el Museu Comarcal, l'església de Sant Miquel, el Palau del Castlà, a més dels portals d'accés, les torres i els diversos carrers, són llocs que no poden passar per alt al visitant. Passem per la plaça de Santa Maria i la plaça Catalunya i sortim del nucli urbà pel camí de la Rasa del Mas del Bulló (355 m) tot seguint el GR 175, la Ruta del Císter. La pista s'acaba i comença la pujada per un corriol que s'enfila en direcció oest entre boscos. Travessem el torrent de Sant Joan i assolim l'ermita de Sant Joan de la Muntanya (709 m), punt més alt de l'excursió, construïda dins d'un penyal, en un indret de gran bellesa. Des del seu mirador tenim molt bona vista sobre la Conca de Barberà i les serres del Tallat, Tossal Gros, Miramar i cingleres de la Pena. Visitarem la Cova de Nialó que es troba molt a prop.

El camí continua per la banda nord del temple, torça cap a l'oest per fer cap a una pista que se segueix cap a ponent. La pista descriu una corba de 180 graus (683 m) i continua descendint fent ziga-zagues. Anem seguim l'anomenat Camí de la Pena fins a arribar a una cruïlla. Anem a la dreta per a arribar a l'ermita de la Santíssima Trinitat i la Capella de l'Àngel (555 m). Molt a prop trobem diverses fonts com la de Santa Fe, Sant Josep, Sant Jeroni o la font de l'Àngel. Tornem a la pista principal i seguim paral·lels al barranc de l'Ermita, el qual travessem i girem en direcció nord a buscar el Coll de la Bena en suau ascens (683 m), cruïlla de camins. Acabem d'entrar a l'espai protegit del Paratge Natural de Poblet. Seguim el corriol direcció nord per dins del bosc i ja en franca baixada. El camí desemboca a la pista d'accés a la masia del Simon i del mas de la Font de l'Oca (520 m). Ara, seguim la pista cap a ponent i arribem a les Masies de Poblet, on trobem l'hotel Monestir i un conjunt d'apartaments rurals, i al costat un balneari (530 m).

Monestir de Santa Maria de Poblet

 

Font de la Trinitat

 

Sortim a la ctra. TV-7007 de l'Espluga de Francolí a Poblet i la seguim a l'esquerra. Passada la finca la Capella, creuem el barranc de la Pena o de Sant Bernat. De seguida, deixem la carretera per un camí a l'esquerra, just on hi ha el punt d'informació del Paratge Natural de Poblet. Seguim aquest camí, paral·lel a la carretera, i arribem a les fonts del Ferro de la Magnèsia, dedicades a l'abat Siscar. Més endavant, sortim de nou a la carretera i arribem a l'entrada del Monestir de Santa Maria de Poblet (496 m). Des de l'oficina d'informació hi ha uns 200 m fins a l'entrada principal del monestir. En aquesta àmplia recta ja podem veure la immensitat del conjunt. Abans d'arribar a la façana principal deixem enrere la Capella de Sant Jordi (s.XV), la Porta Daurada (s.XV) i la Capella de Santa Caterina (s.XIII), a més de diversos edificis més moderns, com la cafeteria o la Hostatgeria de Poblet, espai ocupat en altres temps per l'hospital de pobres i pelegrins, del qual només se'n conserva el portal d'accés.

Sortim del monestir cap a la dreta per la ctra. TV-7002 (Vimbodí-Poblet). Arribats a la rotonda agafem a la dreta la ctra. T-700 i seguim un passeig pel marge esquerre que ens menarà a l'ermita i font de Sant Bernat (453 m). Seguint la pista en direcció nord, on ja trobem els senyals del GR 171 que seguirem fins a Vimbodí, arribem al castell de Milmanda (445 m), on les aromes del vi i les pedres del castell conviuen en perfecta harmonia. Està situat per sobre d'uns assentaments primitius íbers. Després de travessar uns camps d'ametllers, arribem al Santuari de la Mare de Déu dels Torrents (460 m), d'estil gòtic, amb una àrea de lleure; bon lloc per a dinar. Seguim la carretera i per una pista a la dreta entrem a la població de Vimbodí. Passem pel carrer Major, plaça Major on hi ha l'Ajuntament, i acabem l'etapa a l'avinguda dels Amics de Vimbodí (477 m). La vila, antigament emmurallada, es troba damunt un cingle pinyonenc, i el seu actual temple parroquial, situat on antigament romania el castell, és dedicat a la Transfiguració del Senyor.

Detalls de l'activitat

  • Dificultat:  **  (17,740 km)
  • Desnivells acumulats aproximats:   (+ 667 m) (- 549 m).
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda. 
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, o bé al formulari adjunt.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el divendres, dia 17 de maig, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal a Secretaria.
  • Preu de la inscripció: 22 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
  • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

 

Gràfica Montblanc - Vimbodí

Activitats relacionades

Actualitat

22/04/2024

Projecte REFERENTS

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies