Trescant pel sud de Catalunya · La Morera de Montsant - Prades

Itinerari

La Morera de Montsant, pla del Torro, grau de l'Agnet, la Falconera, Serra Major, barranc de l'Aixaragall, Toll de l'Ou, barranc del Parral, Pi de la Carabasseta, Portell del Peret, Santa Maria de Montsant, pla del Grau, collet de Miragüelos, collet de les Forques, els Hostalets, Albarca, Colls Alts, barranc dels Segalassos, coll de Forcals, coll de la Drecera i Prades.

Descripció

En aquesta etapa podrem gaudir d'una esplèndida caminada pel Parc Natural de la Serra de Montsant, des del poble de la Morera fins a Prades, entre els vessants meridionals de la serra de La Llena i els septentrionals del massís del Montsant. La descoberta a peu de la serra de Montsant ens permetrà copsar l'espiritualitat i el misticisme d'aquesta serra, mentre gaudim d'una natura sorprenent, les seves roques i els poblets situats als seus peus. L'ascensió als cims de Montsant ens permetrà també captar les canviants tonalitats del paisatge encantat del Priorat. Ens hi podrem acostar per indrets planers i senzills, però també per senders agrests que ens menaran als llocs més recòndits. Seguint-los ens endinsarem en el Montsant més salvatge, on la geologia i l'aigua conviuen i interactuen per originar formacions i indrets d'una màgia ancestral.

Iniciem el nostre recorregut a la Morera de Montsant (743 m), carrer Major i plaça del Priorat. Sortim del poble pel Pla del Torro (801 m); per la dreta s'ajunta el camí dels graus de Barrots i Carrasclet. Més endavant, trobem la bifurcació del grau de l'Agnet per on pujarem. Amb els primers raigs de sol, les roques del grau de l’Agnet ens mostren uns colors i uns relleus espectaculars. Ens acostem al grau de l’Agnet. Estem molt alts i caminem per una cornisa, sota i arran del cingle. La panoràmica que ens ofereix aquesta balconada és magnífica, ja que tenim els cingles del grau de Barrots al davant. Al fons veiem Siurana i el seu entorn. Arribem al capdamunt de la canal i del grau de l’Agnet, i assolim el cim de la Roca Falconera de Dalt (1.103 m). El poble de La Morera ens apareix sota els nostres peus. Seguim per la carena, camí de la Serra Major del Montsant (1.040 m). En el nus de carenes, trobem un pal indicador dels tres graus: el de l'Agnet, el de l'Espinós i el de Barrots. Som al camí de capçada, que transcorre per la serra Major. El seguim cap a l’esquerra. Al cap de poc se'ns ajunta per la dreta el GR 174-1 que prové de Cornudella i la cova Santa, punt més alt de l'etapa (1.134 m). De seguit, trobem el PR que va cap a la cova de l’Ós (1.015 m). Nosaltres caminem cap a la dreta, descendint per una carena secundària. Comencem a baixem fort, cap a la dreta i arribem al barranc de l’Eixaragall (928 m). Baixem per un fort pendent que ens duu fins a una curiosa cascada i uns llacs, conegut el conjunt com el Toll de l’Ou, d'obligada visita, ja que és la joia d’aquest indret (830 m).

Creuem a gual el riu Pèlags, que sol dur aigua, i ens enfilem pel vessant oposat. El camí passa entre boixos molt atapeïts. Tot seguit, el camí travessa els barrancs del Parral i del Madalenet (875 m) i torna a pujar fort fins a assolir el Pi de la Carabasseta (1.041 m). Seguim el sender cap a llevant, deixant algunes puntes properes com la Roca del Llençol, la Punta del Llurba o Lo Trenet, i arribem al Portell del Peret (1.003 m) on hi ha una cruïlla de camins: a la dreta es va a Pèlags i a l'Ereta; a l'esquerra es va a les Ermites; el GR continua recte per la carena per un camí de balcó, amb algun tram aeri. Deixem a la dreta els graus del Belard i el de la Mare de Déu i arribem a l'enlairada ermita de la Mare de Déu de Montsant (1.025 m), situada al peu de la Roca Corbatera, el punt més alt de la serra. Ara, el GR comença a davallar en direcció al Pla del Grau Gran (1.034 m). Des d’aquí seguim les marques del GR fins a arribar al collet de Miragüelos (944 m). Deixem la pista i seguim l’antic camí de bast, tot passant pel collet de les Forques, fins a arribar al Pla dels Hostalets (795 m). Des del pla ascendim suaument i entrem al poble d'Albarca, nucli agregat de Cornudella, on trobem el Refugi Montsant, del C.E. de Tarragona.

De seguit, passem pel coll d'Albarca (775 m). Som al bell mig de la Vall del Silenci. Passem per Colls Alts, on trobem la carretera de Cornudella a Prades, que seguirem uns metres fins a arribar a la Feixa Llarga de l'Argany (815 m), punt de confluència amb el GR 65-5. Tots dos aniran junts fins a Prades.

A la nostra dreta ens queda el mas de Regiments; el GR continua recte. Travessem el barranc dels Segalassos i arribem a les granges del coll de Forcals on trobem de nou la carretera (934 m); la seguim uns metres i la deixem per seguir una pista a la dreta. Ara, ascendim cap al coll del Toniet i el coll de la Drecera (1.005 m). Després de deixar un gran dipòsit a la dreta davallem al riu Prades que travessem, deixant la font de la Vila Vella a l'esquerra de la pista, i entrem a la població de Prades. Avancem pel carrer del Montsant i carrer Major fins a arribar a la Plaça Major de la vila (949 m). La vila de Prades es coneix com la “vila vermella”, pel color de les pedres en què es bastien les cases. Final de la setena etapa del GR 171.

Detalls de l'activitat

  • Dificultat:  **  (22,280 km)
  • Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.139 m) (- 971 m).
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda. 
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, o bé a través del web www.ce-terrassa.cat  del dia 4 al 15 de març, ambdós inclosos.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el divendres, dia 15 de març, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal a Secretaria.
  • Preu de la inscripció: 22 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com 

Activitats relacionades

Actualitat

19/07/2024

Carta de la Junta

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies