Trescant pel sud de Catalunya · Garcia – la Figuera – Cabassers

Itinerari

Garcia, fondo del Grau, camí de les Olles, serra dels Gobians, roca dels Gobians, el Molar, mina Lussa, mas de l'Engràcia, camí dels Tortells, coll del Rei, coll de les Malvasies, mas del Petrus, coll del Nen, serra de Llangossets, collet del Grau, la Figuera, camí de les Aubagues, mas de la Calçada, plana d'en Tergue i Cabassers.

Descripció

Preciosa excursió entre el poble de Garcia, a tocar de l'Ebre, comarca de la Ribera d'Ebre, i el poble de Cabassers, ja a la comarca del Priorat. Entre Garcia i el Molar ascendirem per la serra dels Gobians, amb el seu punt culminant, la roca dels Gobians. Pujarem fins al poble de la Figuera, punt més alt de l'etapa, des d'on fruirem de boniques vistes de la comarca, ja que forma un interessant balcó natural. Creuarem el riu Montsant i arribarem a Cabassers, a tocar del Parc Natural del Montsant.

Iniciem el nostre recorregut a la plaça dels Caiguts de Garcia (35 m). Deixem a l'esquerra el GR 171, temporalment, el qual va seguint el barranc de Rec de Bas, i pel carrer dels Cards sortim del nucli urbà per la banda nord. Comencem a enfilar-nos per una pista en direcció al fondo del Grau. Deixem la pista per seguir a l'esquerra un corriol que ens menarà a una torre d'alta tensió (144 m). Seguim ara una pista en direcció nord-est, és el camí de les Olles que va ascendint per la serra dels Gobians fins assolir el seu punt culminant, la roca dels Gobians (252 m). El corriol comença a davallar en direcció al poble d'el Molar, a la dreta ja veiem la carretera que hi mena. Finalment, arribem a la ctra. T-731 de Garcia al Molar (207 m). La seguim cap a l'esquerra uns 150 metres i la deixem per agafar un senderol a l'esquerra, tot travessant uns camps de conreu per evitar la carretera. Trobem una pista que seguim a la dreta, és el camí de la Font que ens mena fins al poble d'el Molar (229 m) situat a la vall del riu Siurana, ja a la comarca vitícola del Priorat.

Sortim d'el Molar per l'anomenat Camí de les Mines, on hi ha les instal·lacions d'unes mines abandonades. Passem per l'antiga mina Lussa i travessem el bosc per creuar el barranc del Bartolí (200 m). Pugem per l'altra banda tot passant pel mas de l'Engràcia, i de seguida sortim a la ctra. T-732 (235 m) que es dirigex al veí poble d'el Lloar. La seguim uns 350 metres a la dreta fins a sortir per una pista a l'esquerra, on trobem els senyals del GR 171 que ja seguirem fins al nostre destí. Anem pujant pel camí dels Tortells, guanyant alçada progressivament; passem sota una línia d'alta tensió i deixem a l'esquerra l'accés a uns repetidors. Assolim el coll del Rei (377 m) on trobem el mas dels Rabosins. Seguim ascendint per la pista i arribem al coll de les Malvasies (449 m). Passem a frec de les runes de l'antic mas de la Joaneta, i un xic més amunt el mas del Petrus. Tot seguit, assolim el coll del Nen (484 m), inici de la serra de Llangossets. Anem ascendint per la pista, és l'anomenat camí dels Abellars. Assolim el coll del Grau (603 m), des d'on podem albirar una extensa panoràmica: els pobles de la Morera de Montsant, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, Torroja, i les serres del Montsant i de Prades. Passem per un gran dipòsit d'aigua ja a l'entrada del poble de la Figuera, punt més alt de l'excursió (609 m). Passem per davant del cementiri i entrem a la població pel carrer del Fossar Vell, la plaça de l'Església i la plaça de la Vila. La Figuera és un poble enlairat i amb molt bona vista. Fou emmurallat i fortificat i encara es conserva algun llenç de la muralla. L'església parroquial de Sant Martí data del segle XVIII.

Sortim del poble pel camí de la Font, deixant les escoles a l'esquerra i una font i els rentadors a la dreta del camí. Podem veure, al nord-oest, l'ermita enlairada de Sant Pau. Comencem a davallar cap al riu Montsant. Travessem per uns camps de conreu i arribem a una pista enquitranada, és el camí de les Aubagues, que ens mena al riu Montsant (243 m), el qual travessem a gual. De seguida, arribem a la ctra. T-702, de la Vilella Baixa a Cabassers, que creuem. A l'altra banda trobem l'enrunat mas de la Calçada. El camí comença a pujar lleugerament sota la serra de la Calçada; trobem l'enrunat mas del Fernando (295 m). En franca ascensió arribem a una pista que seguim a l'esquerra des d'on ja s'albira el poble de Cabassers (380 m), a les portes del Parc Natural del Montsant. Descendim per un corriol fins a la pista central i la carretera, i arribem al gran aparcament que hi ha a l'entrada del poble (318 m). Cabassers (oficialment, Cabacés) és un poble d'origen islàmic que viu de l'agricultura, i on nombroses fonts afloren al seu terme. Hi ha les runes d'un antic monestir, anomenat el Castell, a més d'altres llocs molt interessants com el pont Vell sobre el riu Montsant i les capelles de la Foia, Sant Roc i Sant Joan, les quals visitarem la pròxima etapa. Final de la cinquena etapa del GR 171.

Descripció

Detalls de l'activitat

  • Dificultat: ** (21,850 km)
  • Desnivells acumulats aproximats: +937 / -634 m.
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal fer la inscripció a Secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, o bé al formulari adjunt
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el divendres, dia 19 de gener, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal en fer la inscripció.
  • Preu de la inscripció: 22 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
  • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com
Detalls de l'activitat

Activitats relacionades

Actualitat

19/07/2024

Carta de la Junta

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies