Trescant pel sud de Catalunya - Estació de Prat de Comte – Vall de la Torre

Itinerari

Antiga estació de Prat de Comte, vall de la Jepa, riu Canaletes, camí de la vall del Frare, serra del Crestall, coll d'en Canar, serra de Pàndols, ruta de la Pau, Punta Alta, monument a la Pau, Santa Magdalena, coll de la Salve, obaga de la Teuleria, serra de Cavalls, Punta Redona, camí de les Salvaterres, vall de la Torre, pouet de la Torre, mas d'Alvarés, torre de Cervelló, barranc de la Torre, mas de Guiams, riu Sec i carretera N-420 de Móra d'Ebre. 

Descripció

En aquesta tercera etapa del GR 171, entre les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, fruirem de debò d'una excursió de muntanya, trescant per diferents serres: la serra del Trescall, entre el balneari de la Fontcalda i el coll d'en Canar. La serra de Pàndols que forma part de la Serralada Prelitoral Catalana i repartida entre els municipis de Gandesa i el Pinell de Brai; la seva elevació màxima és la Punta Alta on trobarem el mirador i el monument a la Pau. Continuarem per la serra de Cavalls amb el seu punt culminant, la Punta Redona, "100 Cims" de la FEEC, i on encara es poden veure refugis i trinxeres de la guerra del 36. Finalment, la serra de la Vall de la Torre fins arribar a Valldelladres (N-420).

Som a l'antiga estació de Prat de Comte, on acaba la ctra. T-361 de Prat de Comte (193 m). Seguim el camí de la vall del Frare fins a assolir l'àrea Interpretativa de la vall de la Jepa. El GR comença a remuntar la vall del Frare cap a la serra de Pàndols. Creuem el riu Canaletes i tot seguit trobem a l'esquerra el monument al Pelegrí (175 m). Anem ascendint suaument i acostant-nos a la serra del Crestall. Ja a la serra, assolim el coll d'en Canar (514 m). En aquest punt deixem la pista que remunta a la dreta i seguim el corriol de l'esquerra, tot ascendint la serra de Pàndols per la carena. A partir d'aquí, el GR travessa per unes balconades espectaculars de la serra de Pàndols. Prop d'un collet el GR continua per la balconada sobre l'espectacular tallat de la serra. Anem seguint, en suau ascens, l'anomenada ruta de la Pau. A la dreta del sender hi trobem la derivació que en pocs minuts ens menarà a la cota 705 de la serra de Pàndols, punt més alt de l'excursió, on trobarem el monument a la Pau aixecat en honor dels que van lluitar a la batalla de l’Ebre. Des d'aquest important mirador es pot gaudir d’interessants vistes dels pobles que s’estenen al sud, com el Pinell de Brai o Prat de Comte. Actualment, és un espai natural protegit que el GR 171 recorre de cap a cap per la seva carena de dents que apunten al cel. A la nostra dreta tenim el punt més alt de la serra, la Punta Alta.

Tornem de nou al camí principal de la serra. El sender davalla un xic i, per unes escales, arribarem a Santa Magdalena (610 m), zona d'esbarjo amb barbacoes i una font. A continuació, passem pel collet de la Salve, on hi ha una imatge de la Mare de Déu. Som al llom de la serra de Pàndols i comencem a davallar cap a l'obaga de la Teuleria. Poc abans d'arribar a la ctra. C-235 de Gandesa a Tortosa, trobem una bifurcació, punt de confluència amb la variant GR 171-3 que es dirigeix a Gandesa, just per on passa el riu de la Teuleria (317 m). Seguim el GR 171 en direcció nord, tot passant per un túnel sota la ctra. C-235, cap a la serra de Cavalls. El GR puja per un camí perdedor, cal cercar els millors passos. A l'esquerra, trobem el camí a Sant Marc i la Mola d'Irto (385 m), a la dreta tenim la serra de Cavalls. Es creua el tàlveg del fons de la vall per la vora d'unes vinyes i es remunta per l'altra vessant a buscar el punt més alt de la serra. Passem sota el turó de la Carabassa (esquerra). Anem ascendint fins a assolir el punt culminant de la serra, la Punta Redona (659 m) vèrtex geodèsic i «100 Cims» de la FEEC. És el portell de la serra on encara es poden veure refugis i trinxeres de la guerra civil; la panoràmica des d'aquest punt sobre la Terra Alta és extraordinària.

Acabem d'entrar a la comarca de la Ribera d'Ebre i comencem a davallar per un camí en ziga-zagues fins a arribar a una pista (545 m). És el Camí de les Salvaterres. Aquí tornem a trobar la variant GR 171-3, que a l'esquerra va recte cap a Gandesa. Seguim la pista cap a la dreta i entrem a la vall de la Torre, davant mateix podem albirar la roca del Pebre (451 m), punt més alt de la serra de la vall de la Torre. Anem seguint el camí de Cavalls en suau descens. Arribem a una cruïlla de camins on trobem el Pouet de la Torre (279 m); continuem recte per la pista. De seguida, trobem a l'esquerra del camí les runes del mas d'Alvarés situat al peu d'una gran torre del temps de la Reconquesta, és la Torre d'Almucatén o Torre de Cervelló (s. XIII), una fortificació declarada bé cultural d'interès nacional i que dóna nom a aquesta vall. El GR davalla suament cap al barranc de la Torre. Deixem a la dreta l'enrunat mas de Guiams (220 m) i creuem el torrent de la Torre. Més endavant, passem pel mas d'Assens (dreta) i el mas del Fatarellut (esquerra). Creuem el riu Sec, que seguim avall a la dreta. Passem per un antic molí a l'esquerra del camí i deixem el riu Sec per pujar cap a la ctra. N-420 (173 m), de Móra la Nova a Gandesa, final de la tercera etapa del GR 171.

Descripció

Detalls de l'activitat

  • Dificultat: ** (23,020 km).
  • Desnivells acumulats aproximats: +1.027 m / -1.061 m.
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal fer la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, o bé a través del formulari adjunt, del dia 6 al 16 de novembre, ambdós inclosos.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 16 de novembre, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal en fer la inscripció.
  • Preu de la inscripció: 22 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
  • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com
Detalls de l'activitat

Activitats relacionades

Actualitat

22/04/2024

Projecte REFERENTS

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies