Pic Balaitous (3.144 mts)

El Balaitús (Balaïtous en francès, Pico os Moros en aragonés i Vathleitosa en occità) és un cim que tot aficionat i pirineista vol col.leccionar. Encara que hi ha més vies per pujar, nosaltres farem la més habitual amb el seu punt d´exigència. Serà circular,  ja que pujarem per la bretxa de Latour (més tècnica)  i baixarem per la gran diagonal (més fàcil i assequible). 

Serà una gran jornada, amb unes vistes i unes zones espectaculars, que es quedaran gravades a la retina de molts per molt de temps.

Fitxa tècnica

  • Lloc de sortida: Embassament la Sarra
  • Data: DISSABTE 19  I DIUMENGE 20 de JUNY DE 2025
  • Distància: Dissabte: 8 KM / Diumenge: 11 KM
  • Desnivell: Dissabte: 880 MTS / Diumenge:  996 MTS
  • Temps aproximat: Dissabte: 2,30h / Diumenge: 10hH (SEGONS RITME)
  • Dificultat: ALTA amb grimpades i passos aeris
  • Indicacions: Terreny d’alta muntanya (pendents marcades i arestes als trams més elevats). Bon Ambient

Itinerari

DIA 1: Dissabte 19 de Juliol de 2025

  • Sortida: Embalse la Sarra
  • Arribada: Refugio Respomuso 2.143mts
  • Distància i desnivell: 8 KM / ±880 mts
  • Temps: 2,30h / 3h (Segons ritme)

Sortim desde l´embalsament de la Sarra, creuem el pont de les Fajas i seguim pel GR-11, un caminet que remonta la vall amb el riu Aguas Limpias, que tindrem a la nostra dreta en tot moment. El camí passa pel canó del paso del Onso, deixant l’encreuament de la ruta dels ibons d´Arriel que el farem servir per la tornada. Continuem pujant fins a veure la presa i en pla arribem al refugi respomuso 2.143 mts.

Allà descansarem i agafarem energia pel dia següent que ens espera una bona tralla caminant, i a la vegada un cim espectacular pujant i baixant per lo millor del massís, per això ara toca relaxar-se i gaudir del moment.

DIA 2: Dissabte 20 de Juliol de 2025

  • Sortida: Refugi Respomuso 2.143mts
  • Arribada: Embalsament de la Sarra
  • Distància i desnivell11 KM / 996 mts aprox.
  • Temps: 10h o més segur (segons ritme)

Ens aixecarem ben d´horeta, i així a les 5h començar a caminar amunt amb frontals. Darrera el refugi trobarem la indicació cap al Balaitús, que ja comença amb un fort pendent pujant pel barranc respomuso i seguint les fites , en direcció al petit glaciar que es troba sota la bretxa de Latour. En principi no hem de trobar gaire neu i ja no caldrà portar grampons.

Arribem a la Brecha de Latour, on fem una parada per posar-nos els arnesos, casc i les bagues per fer els pròxims passos assegurats. Hi ha una corda fixe, però està malmesa pel temps, així que en posarem nosaltres una.

El pas més complicat està just a l’inici, és un ressalt desplomat de 2 metres, que es puja fent l’oposició a les dues parets en lateral, pas de III+, molt curt i sense exposició. Aquí ens lligarem i tindrem la corda per pujar també.

Superat el pas, es continua pujant per la canal, ja més fàcil, i ja es veuen a la dreta uns claus/ clavilles i cap allà que anem, no tenen dificultat doncs són passos de II, (posarem una corda per assegurar si cal), fins arribar a l’última grimpada. Continuem per terreny descompost i ja per l´ample llom fins al cim del Balaitús.

Hi ha 5 reunions en tota la bretxa de Latur, que s´utilitzen per rapelar però també per poder assegurar i les farem servir.

Cim Balaitús 3.144 mts, amb unes bones vistes espectaculars, on podrem gaudir de l´espectacle visual , de tantes i tantes muntanyes.

Toca fer la baixada per la Gran Diagonal, per l´aresta nord i seguim les fites, on trobem una xemeneia a desgrimpar primer, amb algun pas de II+, fins estar a dins la gran diagonal que és curiosa perquè va desde la part francesa a la part d´Aragó.

 

Anem fent la gran diagonal, caminant i desgrimpant sense molta dificultat, encara que té passos aeris per l’exposició de pedres també, fins arribar al refugi Michaud. El abrigo André Michaud és una cova acondicionada dels anys 20 i 30, inaugurada al 1949 , per fer vivac a 2.698 mts, un refugi a peus del Balaitús, amb el sobrem del Cerví de Pirineus segons el va nombrar Henry Russell.

Continuem baixant per la tartera de pedres passant pel Ibón Chelau, de color verdós, i desde d´aquí es veu el camí de baixada que hem fet per la gran diagonal, val una parada. Continuem fins arribar als Ibons d'Arriel el de dalt i quan trobem l’ibón d´Arriel de baix, ja agafem un corriol que ens porta al camí que ens portarà a la Sarra, que ja el vam fer de pujada dissabte, on tenim els cotxes.

Una ruta espectacular i variada tan visual com alpina, us esperem !!

 

Equip Femalpí : Leti, David, Berta, Marc i Gemma

Salut i Muntanyes !! 

Activitats relacionades

Actualitat

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies