Les Gorges del Freser i el Camí dels Enginyers

Itinerari

Queralbs, la Farga, pont de les Ielles, pont de Daió, salt del Grill, gorges del Freser, collet de la Paradella, pont de les Marrades, costa Rubí, planell de les Eugues, refugi Coma de Vaca, camí dels Enginyers, collet de Guardiola, refugi forestal de les Pedrisses, alberg del Pic de l'Àliga, santuari de Núria, creu d’en Riba, gorges de Núria, salt del Sastre, pont del Cremal, roques de l’Oratori, font de la Ruira i Queralbs.

 

Descripció

Les Gorges del Freser
El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser està situat al vessant sud dels Pirineus orientals, a l'Alt Ripollès. Limita al nord amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, ja a França, i al sud amb l'Espai d'Interès Natural de la Serra Cavallera. Aquesta excursió és una de les més boniques que es poden fer a la comarca. Des de Queralbs iniciarem l’ascensió per les gorges del Freser fins al refugi de Coma de Vaca, anomenat també refugi Manelic. Un cop hàgim esmorzat i descansat al refugi, continuarem la nostra aventura pel famós i atrevit Camí dels Enginyers, que segueix el traçat del GR 11.7, un recorregut espectacular entre cingleres. Es tracta d’una magnífica ruta per a accedir al santuari de Núria, que ens permetrà fruir d’indrets salvatges i poc freqüentats. No ofereix dificultats en temps normal, però pot ser traïdor en cas de mal temps: neu, boira o glaç. Hi ha algun pas on s’han instal·lat passamans de ferro per fer-ho més fàcil, però no hi ha cap pas perillós. El camí ens portarà a l’alberg de juventut Pic de l’Àliga, i al santuari de Núria. Per baixar fins a Queralbs tindrem dues opcions: agafar el cremallera, o fer-ho a peu pel fantàstic camí de les Gorges de Núria (GR 11).

Salt del Grill

 

Sortim de l'aparcament del poble de Queralbs (1.168 m). Seguim la ctra. GIV-5217 en suau descens; en el primer revolt l'abandonem per a seguir la pista de la central hidroelèctrica de Daió en direcció nord. Travessem el pont de les Ielles (1.129 m), davant de les imponents parets de les roques de Totlomón. Seguim la pista fins a la central de Daió de Baix i travessem el pont de Daió sobre el riu Freser. Seguim aigües amunt del Freser pel costat esquerre i de seguida arribem al salt del Grill (1.295 m), amb una caiguda espectacular d'uns 30 metres d'alçada. Continuem amunt pel camí empedrat en direcció nord-est, guanyant alçada imperceptiblement pel camí fressat. La vall s'obre una mica i deixem a mà esquerra el camí del salt de Grill (1.386 m). Tot resseguint el curs del Freser, assolim el collet de la Paradella i de seguida arribem al pont de les Marrades (1.556 m), pont de ferro entre dues roques per on creuem el Freser a l'altra banda.

En aquest vessant de la vall el camí es dreça progressivament sota un frondós bosc de pi negre. Més amunt, en una ziga-zaga de les moltes que formen les Marrades, ja podem veure el Puigmal, que treu el cap sobre les roques de Totlomón. La pujada és contínua però còmoda. Travessem el torrent de Costa Rubí (1.766 m) per terreny força obert, ja havent deixat el bosc enrere. Més amunt, davant nostre s'obre la vall de Coma de Vaca i ja podem veure el refugi de Coma de Vaca als nostres peus. Davallem al Planell de les Eugues i arribem al refugi (1.995 m). Aquí podrem descansar una bona estona i fer un mos.

 

El Camí dels Enginyers
Darrere el refugi comença el Camí dels Enginyers (GR 11.7) Aquest camí neix per un projecte d'una central elèctrica que havia de tancar la vall de Coma de Vaca amb una presa. Afortunadament aquest projecte no es va dur a terme però ens ha deixat un dels senders més bells del Pirineu Oriental.

El sender, molt fressat, ens portarà fins a la Vall de Núria pujant primer pel Coll dels Homes (2.136 m), punt més alt del recorregut, des d'on hi ha una vista superba de la vall del Freser. Veiem el Balandrau a l'altra banda, les Gorges del Freser i el camí per on hem pujat abans. Anem seguint el sender, que segueix a mitja alçada el vessant sud del Torreneules. En alguns trams el camí és força aeri, però no té cap pas compromès. A partir de la Jaça Roja el camí se suavitza i ja s'intueix la proximitat de Núria. Finalment, veiem l'alberg de juventut Pic de l'Àliga, i ja només ens falta l'últim tram per a arribar al turonet de sobre de Núria, al camí del Via Crucis. Davallem per aquest camí fins al Santuari de Núria (1.960 m).


 

De Núria a Queralbs
El retorn fins a Queralbs el podem fer de dues maneres: baixar a peu pel fantàstic camí de les Gorges de Núria (GR 11), o bé baixar amb el cremallera, tot dependrà del moment i del que es decideixi. Fins i tot es poden fer dos grups.

Detalls de l'activitat

 • Dificultat:  **  El Camí dels Enginyers no ofereix dificultats en temps normal, però pot ser traïdor en cas de mal temps: neu, boira o glaç. Hi ha algun pas on s’han instal·lat passamans de ferro per fer-ho més fàcil, però no hi ha cap pas perillós.
 • Desnivells acumulats aproximats:
  • Queralbs - refugi Coma de Vaca - santuari de Núria - Queralbs (a peu) (24,960 km) (+ 1.378 m) (- 1.378 m)
  • Queralbs - refugi Coma de Vaca - santuari de Núria (i baixada a Queralbs amb el cremallera) (17,090 km) (+ 1.330 m) (- 537 m)
 • Observacions: Està previst que el desplaçament es faci en vehicles particulars. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, o bé al formulari adjunt del dia 17 de juny a l’11 de juliol, ambdós inclosos. En el moment de fer la inscripció no s’haurà de pagar res, només l’assegurança per un dia, si s’escau, i/o el complement per a no socis de l’entitat.
 • Reunió preparatòria: el dijous, dia 11 de juliol serà l’últim dia d’inscripció i farem una reunió preparatòria a les 8 del vespre per a la distribució dels vehicles i últimes informacions de la sortida. No obstant, hi ha la possibilitat de fer el desplaçament en autocar (al preu de 22€ per persona) depenent del nombre d’assistents. Això es decidirà el mateix dijous a la reunió.
 • Lloc i hora de sortida de Terrassa: la sortida serà a les 6 del matí davant de l’Hotel Don Cándido (si es fa en vehicles), o bé a la Rambla d’Ègara, davant dels Ferrocarrils de la Generalitat (si es fa en autocar).
 • Notes: Us recordem que el dijous, dia 11 de juliol, serà l'últim dia d'inscripció, coincidint amb la reunió preparatòria a les 8 del vespre, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per a participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal a Secretaria.
 • Cremallera de Núria: el bitllet del cremallera de Núria a Queralbs és individual.
  • Preus:
   • Adult (14 - 64 anys): 20,50 €
   • A partir de 65 anys: 17,50 €
   • Infantil (4 - 13 anys): 13,50 €
 • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
 • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Gràfica Queralbs - Coma de Vaca - Camí dels Enginyers - Núria - Queralbs

 

Activitats relacionades

Actualitat

19/07/2024

Carta de la Junta

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies