La Sèquia de Manresa 1r tram

Recorregut

Inici al poble de Balsareny, resclosa dels Manresans, mirador-observatori d’aus i animals aquàtics, dames coiffées, aqüeducte de Santa Maria, font i oratori de Sant Roc, mòdul hidromètric, fàbrica el Molí, aqüeducte de les Maioles, mines de Vilafruns, aqüeducte del Conangle, torre d’en Roca, aqüeducte de la Costa Gran, pont dels Enamorats, Sallent: fi de trajecte.

Què sabem de la Sèquia de Manresa?

La Sèquia és un canal construït al segle XIV per portar aigua del riu Llobregat, des de Balsareny fins a Manresa. És considerada una de les principals obres d'enginyeria hidràulica de l'època medieval. Té un recorregut de 26 km amb un desnivell de 10 m, un fet insòlit si tenim en compte els mitjans rudimentaris de l'època. És una ruta lineal pel camí que transcorre pel costat del canal.

La Sèquia és el canal medieval (s.XIV),(en concret entre 1339 i 1383). Ideat i construït per el mestre d’obres barceloní Guillem de Catà, per portar l’aigua del riu Llobregat. Ha permès el creixement de Manresa i el desenvolupament agrari d’una bona part del Pla del Bages. Seguir el camí que voreja el seu recorregut, de 26 km amb desnivell mínim, constitueix una experiència ben interessant, durant la ruta descobrirem diferents elements d’interès natural, cultural i patrimonial. Veurem obres hidràuliques, masos, mines i espais transformats per l’aigua que ens ajudaran a entendre aquest territori d’interior, al cor de Catalunya.

En aquesta sortida veurem vegetació de ribera i horts dels pagesos que aprofiten l’aigua de la sèquia per regar els seus conreus.

La Sèquia de Manresa és un element essencial per entendre la història social i econòmica del Bages.

Des del s. XIV que es va construir fins a l’actualitat, ha mantingut la seva funció de regar els conreus de Manresa, a més de moure els telers de la indústria tèxtil del s. XIX, ajudant a la prosperitat de la ciutat. Per acabar, fer el recorregut de la Sèquia és rememorar 700 anys de la història de la comarca del Bages. Avui en farem el primer tram, però ni ha d’altres també molt bonics de recórrer.

Sortirem del poble de Balsareny, per anar xino-xano a veure la Resclosa dels Manresans. Que és el punt d’inici de la Sèquia, on capta les aigües del riu Llobregat. Originàriament estava feta amb troncs de fusta, però des de principis del s. XX està recoberta amb formigó, tot i això, la resclosa conserva la forma semi-el·líptica que tenia quan es va construir i en una caseta adjacent es regula l’entrada al canal de l’agua procedent del riu.

Detalls de la sortida

 • Hora de trobada: 8.00 h
 • Hora de tornada: a la tarda.
 • Lloc: la Factoria Cultural (Centre Cultural).
 • Recorregut: 10 km aproximadament
 • Inscripcions: fins 9 de març. A Secretària del centreo al formulari adjunt
 • Desplaçament: amb cotxes particulars. Important: en el moment de fer la inscripció haureu de confirmar si portareu el cotxe o no.
 • Dinar inclòs (de restaurant o de motxilla).
 • Dificultat: Fàcil, sense desnivell.
 • Cal portar: esmorzar, beguda, pals x caminar (opcional).
 • Les sortides oficials dels Centre, són gratuïtes pels socis. En cas de voler participar a la sortida i no ser soci caldrà abonar la inscripció de soci provador (10 €), que inclou l'assegurança temporal obligatòria
 • L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places dels cotxes

Activitats relacionades

Actualitat

22/04/2024

Projecte REFERENTS

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies