La Pola, els Castellots de Tanca i el Racó Gran

Entre la carena de la Fosca al nord i la carena del Camí Ral al sud hi trobem el torrent del Figueret i el torrent de la Font de la Cansalada, separats per la carena de l’Espuga que esta presidida pels Castellots de Tanca. Les capçaleres dels dos torrents son el Racó Gran i la raconada de la Pola. Tota aquesta zona, com la majoria dels indrets del massís, son plens de cingles, canals, agulles, balmes, coves, avencs i fonts amb moltes històries per conèixer.

Itinerari

Comencem a caminar pel camí que surt de la part baixa de l’aparcament de l’Alzina del Sal·lari, paral·lel al torrent del Sot de la Taula. Passarem per la balma i graons de Mura, que ens recorden que per aqui passa l’antic camí ramader de Mura. En el proper trencall deixem el cami que seguíem per anar a cercar un corriol que per dins de l’alzinar ens pujarà fins a dalt de la carena de la Pola.

Finalment assolim el mateix turó de la Pola (929m). Ampli mirador i màxima cota del recorregut d’avui. Baixarem del turó per anar a buscar una canal que ens permet arribar fins a la balma i font de la Pola, passant pel costat del gendarme de la Pola. Baixem de la font per anar a trobar el cami que ve de coll de Tres Creus i el seguim en direcció al Quarto de Reixa. Més endavant prenem a la dreta al trecall que puja al coll de Tanca. Si anem a veure la boca de l’avenc de Coll de Tanca cal no acostar-s'hi gaire ja queel terreny es propici als esfondraments.

Passem el coll de Tanca i baixem per anar per sota la cinglera que amaga diferents cavitats. Visitarem la foradada del cingle i continuarem fins a la balma del Racó Gran amb la font de les Estelles i la plaça. Tot l’entorn havia estat arranjat per en Valentí Rossinyol (Tinet) i la seva colla. Baixarem fins a la font del Racó Gran que també va ser arranjada per la mateixa colla (com ho es també la font del Rossinyol, dins de la propera Cort Fosca).

Baixem fins a la pista que seguirem en direcció al turó de l’Espluga durant 0,5 km. Continuem per un camí a l’esquerra que revolta els castellots de Tanca, sense enfilar-nos cap al Quarto de Reixa i continuarem per un camí més ombrívol a tocar del forn del torrent de la Font de la Cansalada. Continuem endavant passant per sota de la font de la Pola. Un cop passada la balma de la Porquerissa, en la propera raconada, veurem l’agulla del Càntir o de la Boina Gloriosa d’en Peret i la seva desmillorada alzina.

Continuem en direcció al coll de Tres Creus passant per sota del Setrill. Al coll podem visitar l’avenc i la foradada del coll de Tres Creus i ja només ens quedarà baixar fins a l’aparcament.

Itinerari

Detalls de la sortida

 • Sortida: 8:00 h. des de l'aparcament Nord de les esglésies de Sant Pere, a tocar de la rotonda del 22 de Juliol (carrer de l'Arquitecte Puig i Cadafalch). Tornada: a dinar a casa.
 • Desplaçament amb cotxes particulars, el cost es repartirà entre els ocupants.
 • Recorregut: 8,14 km
 • Desnivell: 428 m
 • Temps caminant: 3.30 h aproximadament.
 • Dificultat baixa/mitjana.
 • Inscripcions al formulari adjunt o al punt d’atenció al soci del CET.
 • Preu Gratuït
 • Recomanacions: portar roba i calçat adequat, pals per caminar (opcional) beguda i esmorzar.
 • És obligatori que tots els participants disposin de l’assegurança de la FEEC vigent. Tothom qui no la tingui pot venir igualment a la sortida, només cal contractar-la en fer la inscripció, (2€ per un dia).
 • El fet d’inscriure’s a aquesta activitat suposa l’acceptació de les directrius donades pels responsables de la sortida.
 • Podeu trobar aquest itinerari una setmana abans de la sortida, a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/14-06-2023-raco-gran-132.

Detalls de la sortida

Activitats relacionades

Actualitat

22/04/2024

Projecte REFERENTS

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies