GR5 · 7a etapa · Sant Miquel del Fai - Tagamanent

Itinerari

Sant Miquel del Fai, torrent del Gat Menjat, cingles de Sant Quirze, mas de l'Ullar, torrent de Puigfred, Sant Pere de Bertí, can Rumbeia, cingles de Bertí, grau de les Avellanedes, mas de Valldeneu, Sant Pere de Valldeneu, Coll de Sant Pere, mas de l'Oller, Sant Martí de Centelles, Aiguafreda, riera de l'Avençó, mas Puigagut, serra Madrona, collet de Martí Farràs, Turó de Tagamanent (opcional) i collet de Sant Martí.

Itinerari

Descripció

Des de l'emblemàtic emplaçament de Sant Miquel del Fai, situat a la comarca del Vallès Oriental, iniciem aquesta setena etapa del Sender dels Miradors que ens portarà, amb un recorregut exigent i espectacular, fins al collet de Sant Martí, sota el puig de Tagamanent, un dels 100 Cims de la FEEC, tot passant per Aiguafreda, punt de connexió amb el GR 2 i punt d'entrada al quart parc de la ruta: el Parc Natural del Montseny i Reserva Mundial de la Biosfera. Farem una visita opcional al Turó de Tagamanent, on hi ha el castell i l'església de Santa Maria.

Som al conjunt arquitectònic de Sant Miquel del Fai, davant del pont d'estil romànic sobre el riu Rossinyol (475 m). Travessem el riu i ens anem enfilant de mica en mica. El corriol s'enfila una mica més i s'encara cap a la sortida de la vall de Sant Miquel. Bon mirador sobre Sant Miquel del Fai. A l'altra banda de la vall, hi trobem l'ermita de Sant Martí i, al fons, l'antiga central hidroelèctrica. Creuem a gual el torrent del Gat Menjat (561 m). El corriol gira a gregal per les costes d'en Batlles, amb el turó de les Onze Hores davant nostre i el poble de Riells al fons de la vall. Anem ascendint suaument sobre els cingles de Sant Quirze. Un corriol a la dreta mena al turó de l'Ullar, que ignorem. Seguim recte i passem pel gran mas de l'Ullar (648 m) que deixem a l'esquerra. Continuem recte, remuntant el torrent de Puigfred per la seva dreta. Creuem un parell de torrents, el del Colomer i el de Fondracs. Després de creuar el torrent de Puigfred, deixem a la dreta una pista que s'enfila a la serra de can Magre. El GR segueix pel fons de la vall i passem pels masos de can Magre i ca l'Escolà; darrere d'ells trobem l'església romànica de Sant Pere de Bertí (s. XI) (824 m).

El GR 5 segueix l'ampla pista, que ara puja cap al nord. Ens encarem de nou cap a gregal, cap al serrat de l'Esmolet on trobem les runes de ca n'Esmolet (843 m). Bifurcació al camp d'en Coll, on comntinuem recte pel corriol, vorejant la cinglera. A pocs minuts a la dreta hi ha la Taula de Pedra, excel·lent mirador. Arribem a can Volant (858 m), que queda a l'altra banda dels camps. Seguim dret, allunyant-nos de la timba dels cingles de Bertí. Ara, en suau davallada, passem per les runes de can Rumbeia. Un corriol a l'esquerra ens menaria a la font del Boix però seguim recte. Passem per davant del mas de Rajadell i anem resseguint la cinglera cap a tramuntana. Deixem definitivament la pista i iniciem el grau de les Avellanedes (820 m) al costat d'un excel·lent mirador de tot el sector nord de la vall del Congost. És un vertiginós descens de la cinglera que queda arrecerat, en un entorn molt obac i dens de vegetació. Creuem una pista i continuem amb fort descens fins a creuar el torrent de Valldeneu. Davant hi ha la casa de Valldeneu (513 m). Trobem una nova pista, on coincidim amb el GR 2, que a partir d'ara segueixen plegats fins a Aiguafreda.

Arribem a la bonica església romànica de Sant Pere de Valldeneu (s. XII) (460 m), bonica raconada que invita a descansar. Anem planejant fins a assolir el coll de Sant Pere, cruïlla de pistes (466 m). Davallem pel camí de Sant Pere fins a creuar el torrent de la Rectoria. Travessem el carrer de Valldeneu i continuem recte. Tornem a creuar un altre carrer asfaltat i tirem per un corriol. Passem per un antic forn de calç, tot creuant el torrent de l'Oller. Arribem a l'immens mas de l'Oller, que domina la zona (441 m). Seguim el carrer de l'Oller a l'esquerra i passem per davant l'Estació del ferrocarril de Sant Martí de Centelles. Arribem a la plaça de la Font i creuem la línia del tren. Passem per davant de l'Ajuntament de la població i la plaça de l'Abella (397 m). Pel carrer Major, creuem per sota la C-17 i el riu Congost pel pont de l'Abella. Arribem a la plaça del Pedró del GR 2 i del GR 5. Ja som a la població d'Aiguafreda. Tot seguit, tombem a la dreta pel carrer d'Avençó i creuem la riera d'Avençó pel pont de la Xoriguera (401 m). Ara seguirem el camí de Puig Agut en suau ascens. Acabem d'entrar al Parc Natural del Montseny.

Anem ara per un corriol tot pujant per un bosc d'alzines i pi blanc. Passem sota els turons de Puigagut i Puig Alt i arribem a una pista per on passa la línia d'alta tensió; la seguim uns metres i en arribar a una torre elèctrica ens desviem a l'esquerra on trobem el mas enrunat de Puigagut (675 m). Ja tenim a la vista el Turó de Tagamanent. Iniciem un tram molt bonic de la Serra Madrona en clar ascens. Travessem diverses pistes, però avancem sempre per corriol. Arribats al collet de Martí Farràs (888 m) trobem la desviació a mà dreta per fer l'ascensió al Turó de Tagamanent. En aquest punt, el grup es pot dividir per a qui vulgui fer l'ascensió al Tagamanent (un dels 100 Cims de la FEEC), o bé seguir el GR 5 per fer l'ascensió normal fins al collet de Sant Martí. Des del collet de Martí Farràs, el GR 5 continua ascendint per pista fins a assolir el collet de Sant Martí, punt més alt de l'excursió i final d'etapa. La variant al Turó de Tagamanent és un corriol en franca ascensió fins a assolir les restes del castell i l'església romànica de Santa Maria (s. XII) (1.056 m). Bones panoràmiques des del cim. Un bonic camí de baixada per l'altra banda ens portarà al collet de Sant Martí (972 m). Final de la setena etapa del Sender dels Miradors.

Descripció

Detalls de la sortida

  • Dificultat: ** (19,670 km)
  • Desnivells acumulats aproximats: (+ 1.051 m) (- 586 m). Fent el Turó de Tagamanent: (+ 1.126 m) (- 659 m).
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: el desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal fer la inscripció al formulari adjunt o bé a Secretaria del Centre, els dies feines de 6 a 9 del vespre entre el dia 24 d’abril i el 4 de maig, ambdós inclosos.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, 4 de maig, serà l'últim dia d'inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal en fer la inscripció.
  • Preu de la inscripció: 20 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Detalls de la sortida

Activitats relacionades

Actualitat

19/07/2024

Carta de la Junta

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies