GR5 · 4a etapa · Collbató - Rellinars

Itinerari

Collbató, mirador dels Set Balcons, ermita de la Salut, camí de les Feixades, coves del Salnitre, serrat de les Garrigoses, les Girades, coll de la Fita, camí de les Bateries, Pla dels Soldats, capella de Sant Miquel, monestir de Montserrat, camí de les Aigües, coll de les Baranes, coll del Tossal de Mullapans, camí de les Canals, Monistrol de Montserrat, riu Llobregat, mas la Coma, coll de la Creu, hostal de la Creu de la Guardiola, can Prat, can Gall de Dalt, collet dels Bisbes, coll dels Capellans i Rellinars.

Itinerari

Descripció

Isolat sobre una immensa plana, al costat del riu Llobregat i sense cap altra formació muntanyosa al voltant, el massís de Montserrat fa honor al seu títol de centre espiritual de Catalunya. Farem visita al monestir benedictí de la muntanya, santuari de la patrona de Catalunya. El descens fins a Rellinars, a la comarca del Vallès Occidental, dóna pas a la serra de l’Obac i al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, el tercer parc de la ruta, que està dominat pels cims del Montcau i la Mola i acull el monestir romànic que hi dóna nom.

Som a Collbató. Sortim des de la banda nord de la població, el nucli històric (380 m). Pugem pel passeig de Mansuet, plaça de l'Església, passatge de la Salut i arribem al Mirador dels Set Balcons de Collbató, un dels set miradors a la Muntanya des del Baix Llobregat que ens ofereix una vista privilegiada de Montserrat i l'ermita de la Salut (391 m). Prenem el camí que surt cap a l’esquerra, vorejant antigues feixes i algun camp d’oliveres. Al final del sender, unes escales ens guien a l’àrea de lleure de la Salut, a pocs metres de l’ermita de la Salut, d'estil neogòtic. Des d’aquest punt surt el camí de les Feixades (395 m). Aquesta ruta permet gaudir del magnífic i singular paisatge del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i visitar el seu històric monestir, la capella de Sant Miquel i la Santa Cova. Seguim el GR 5 i el GR 172, que aniran junts fins al monestir. Arribem a l'aparcament de les coves del Salnitre. Pugem per les escales que ens porten al peu de la cova (491 m) i just abans del darrer tram de graons girem a la dreta per un corriol senyalitzat amb un cartell de fusta direcció al Monestir.

Anem planejant pel serrat de les Garrigoses, tot resseguint els replecs de la muntanya. Més endavant, ens trobem un camí que puja per la nostra dreta, és el GR 6 que ve d’Olesa (429 m). Continuem recte pel camí que s’enfila progressivament fins a topar amb el torrent de la Bellasona des d’on comença a remuntar amb ziga-zagues. És el tram més costerut del recorregut, conegut amb el nom de les Girades (525 m). Arribem al Coll de la Fita (652 m), entrant a la vall del Llobregat, amb unes vistes magnífiques de la serra de l’Ordal. De seguida, trobem un encreuament de camins: deixem a la dreta el camí del Rosari o de la Santa Cova i prenem a l'esquerra el de Sant Miquel, tombant cap al sud-oest. Més amunt, podem contemplar les magnífiques i espectaculars Roques de Sant Salvador. Després d'una gran llaçada, desemboquem al camí Vell o de les Bateries, en l'anomenat Pla dels Soldats (849 m), punt més alt de l'etapa. Continuem a mà dreta cap al monestir, ara de baixada. Passem per la Bassa de Sant Miquel i assolim la capella i el mirador de la Creu de Sant Miquel (819 m). Ara, en un suau descens pel Camí de Sant Miquel, arribem al Monestir de Montserrat (720 m).

Sortim de la plaça de Santa Maria del Monestir i continuarem de baixada el camí de les Aigües o de les Canals fins a Monistrol, tot seguint la traça del GR 5. Deixem a la dreta l'estació Superior de l'Aeri i seguim el camí de la Santa Cova. Passem pel coll de les Baranes (621 m). Anem fent ziga-zagues per damunt d'uns graons de pedra, sempre al costat dels tubs que canalitzen l'aigua de la muntanya. Deixem a l'esquerra l’anomenada drecera dels Tres Quarts (GR 96) (530 m) que puja des de Monistrol de Montserrat i continuem baixant per un munt de graons. Arribem al coll del Tossal de Mullapans (475 m) i a la caseta de l'estació elevadora. Anem davallant i deixem el camí de les Aigües a la dreta (383 m) i seguim recte pel camí de les Canals fins a Monistrol de Montserrat, travessem la ctra. BP-1121 i arribem a la Plaça de la Font Gran (156 m). Travessem el bonic nucli urbà de la població i creuem el riu Llobregat pel pont gòtic (s. XIV) (140 m).

A l'altra banda del riu, pugem per creuar les vies del tren per sobre el túnel de Monistrol. A la dreta trobem el mas la Coma. En suau ascensió, tot seguint el Camí Romeu de Montserrat, arribem al Coll de l a Creu (269 m) i a l'enrunat Hostal de la Creu de la Guardiola. Seguim ara un sender a la dreta en clar descens que ens mena a la urbanització de can Prat, que pertany a Castellbell i el Vilar; travessem la ctra. C-58 i entrem a la urbanització (150 m). Sortim de can Prat i travessem l'autopista C-16 per un petit túnel. El sender gira en direcció nord-oest en franca pujada. Deixem a la dreta l'enrunat mas de can Gall de Dalt (302 m). Ara, el camí va planejant i passem sota els contraforts del Turó de l'Escletxa o de Montcunill (100 Cims de la FEEC). Iniciem una pujada fins al collet dels Bisbes (394 m), des d'on surt una pista que es dirigeix al turó de l'Escletxa. Nosaltres, però, tirem recte, ara davallant cap a l'ampli coll dels Capellans (375 m). En un puja i baixa molt suau arribem a una cruïlla de pistes des d'on ja podem albirar el poble de Rellinars, a les portes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Agafem la pista de la dreta i entrem a la població pels carrers de Ramon Martí, Navarcles i Sant Felip Neri fins a la plaça de l'Onze de Setembre (370 m), final de la quarta etapa del Sender dels Miradors.

Descripció

Detalls de la sortida

  • Dificultat: ** (22,070 kms)
  • Desnivells acumulats aproximats: (+ 1.043 m) (- 1.054 m)
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal fer la inscripció a Secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre del dia 6 al 16 de febrer, ambdós inclosos, o bé al formulari adjunt
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 16 de febrer, serà l'últim dia d'inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal en fer la inscripció.
  • Preu de la inscripció: 20 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Detalls de la sortida

Activitats relacionades

Actualitat

22/04/2024

Projecte REFERENTS

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies