GR5 · 1a etapa · Platja de Garraf (Sitges) – Olesa de Bonesvalls

Itinerari

Platja de Garraf, camí del Castellet, castell de Garraf, can Lluçà, camí de can Planes, collada de Vallgrassa, serra del Morsell, cim de Mata-rodona, urbanització Plana Novella, Palau Novella, monestir budista del Garraf, Observatori Astronòmic del Garraf, puig de la Mola, corral de l'Esquerrà, fondo del Pi d'en Lluc, pla de l'Hospital, Hospital medieval de Cervelló i Olesa de Bonesvalls.

Descripció

Iniciem la primera etapa del Sender dels Miradors (GR 5) entre les comarques de Garraf i l'Alt Penedès. Des de les platges de sorra fina del Garraf el camí enfila cap al primer parc natural del recorregut, el del Garraf, una extensió de més de dotze mil hectàrees de paisatges secs i rocallosos. L’acció de desgast de l’aigua i el vent sobre els materials càrstics ha originat un vast sistema de coves i avencs.

Iniciem el recorregut a la plaça del Club (7 m), vora la platja del Garraf. Enfilem en direcció nord travessant les vies del ferrocarril i de l'autopista C-32, tot seguint el GR 92. De seguida, agafem el Camí del Castellet i passem per davant del Castell de Garraf (88 m), antiga fortificació del municipi de Sitges que ha estat declarada bé cultural d'interès nacional. Anem ascendint entre boscos pel camí vell de Garraf en direcció nord-oest; deixem a l'esquerra el Turonet i arribem a Can Lluçà (293 m), aquí abandonem el GR 92. Seguim ara el Camí de can Planes i deixem a la dreta Casa Vella en estat ruïnós. Tot pujant en suau ascens arribem a la Collada de Vallgrassa (323 m).

Girem a l'esquerra tot ascendint la serra del Morsell i assolim el Mata-rodona (406 m). Davallem i entrem a la urbanització de la Plana Novella, on trobem el Palau Novella i el monestir budista del Garraf, construcció de finals del segle XIX, d'estil neogòtic i modernista, ubicada en ple cor del Parc Natural del Garraf. Sortint de la Plana Novella, seguim ara un tram del PR C-37 (Masies del Garraf) fins a l'Observatori Astronòmic del Garraf (327 m) on ja enllacem amb el GR 5. Seguim el GR en direcció nord fins a una cruïlla que ens menarà, a mà dreta, al Puig de la Mola (534 m), un «100 Cims» de la FEEC, i punt culminant del Massís de Garraf (és un cim opcional: abans d'arribar al cim hi ha una cruïlla de camins on es podran esperar els qui no hi vulguin pujar). Tornem del cim, passem per l'enrunat Corral de l'Esquerrà i enllacem de nou amb el GR 5; a mà esquerra hi ha l'avenc de l'Esquerrà (335 m).

Seguim el Camí d'Olesa de Bonesvalls en direcció nord. El corriol recorre un bon tram de la llera del fondo del Pi d'en Lluc, un bon camí amb algun pas de pedres en suau descens. Tot davallant, sortim del bosc i passem vora els camps de conreu d'Olesa de Bonesvalls. Passem per la plana del Pla de l'Hospital i ja veiem les primeres cases del poble. Passem per cal Pau i cal Marxant on trobem l'Hospital medieval de Cervelló fundat al segle XIII. Aquest hospital es troba integrat dins un conjunt emmurallat, format per una església, una torre, unes construccions annexes i un pati; és un dels hospitals medievals més ben conservats de Catalunya i hi destaquen la torre de defensa i el temple del recinte. Travessem la riera de Begues per un pont i sortim a la carretera BV-2411 que ve de Begues per la nostra dreta; la travessem i entrem a Olesa de Bonesvalls per l'avinguda de l'Hospital (263 m), final de la primera etapa del Sender dels Miradors.

Descripció

Característiques de la sortida

  • Dificultat: ** (19,850 km)
  • Desnivells acumulats aproximats: (+ 822 m) (- 579 m)
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre del dia 7 al 17 de novembre, ambdós inclosos, o bé al formulari adjunt.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 17 de novembre, serà l'últim dia d'inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal en fer la inscripció.
  • Preu de la inscripció: 20 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Activitats relacionades

Actualitat

19/07/2024

Carta de la Junta

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies