Essencial · Floreal Soriguera «El Suri»

Artista prolífic, incansable, investigador, inquiet, resolutiu, generós... Aquests i molt més adjectius podrien servir per qualificar Floreal Soriguera i, amb ell, la seva obra, fruit d'aquesta personalitat infatigable i experimentadora que la va acompanyar durant tota la seva vida artística. gairebé tothomn qui el va conèixer té algun dibuix, pintura o esbós a casa. No li importava regalar la seva obra, al contraria, era feliç compatyint-kla amb qui sabia pareciar el seu art.

Fa poc, el Suri ens va deixar i ara les entitats amb qui va participar li retem homentage amb aquest Essencials, un nom que espressa amb una sola paraula la vida i l'obra d'aquest artista terrassec: un cercador infatigable de l'essència de les coses.

Biografia

Floreal Soriguera va néixer a La Bastide Roueroux al 1927. Els Soriguera, que havien marxat a França per motius ideològics i polítics, van tornar a Terrassa quan ell tenia cinc anys.

Soriguera va demostrar des de ben petit grans aptituds pel dibuix i el 1941 ingressà a l’Escola d’Arts i Oficis de Terrassa. Entre els seus professors va comptar amb en Josep Rigol, en Tomás Viver i el Cèsar Cabanes. La seva formació va ser d’arts clàssiques i la seva obra d’aquesta primera etapa, és realista, principalment aquarel·la. 

Si ens ubiquem a l’Espanya de postguerra controlada pel règim, amb una Europa devastada per la guerra, podem entendre millor la desconnexió de l’art respecte a les avantguardes revolucionàries de primers de segle, així com l’hegemonia del formalisme, el figuratiu i el realisme. És entrat els anys cinquanta quan Soriguera té l’oportunitat de viatjar a diverses ciutats europees per conèixer moviments artístics, autors, tècniques i corrents de pensament que faran canviar per sempre la seva concepció de l’art i, per descomptat, la seva obra. A Terrassa, encara amb una hegemonia conservadora, no seran benvinguts aquells nous treballs, però obriran la porta a la renovació del panorama artístic de la ciutat.

L’any 1958 Floreal Soriguera es casà amb Mª Dolors Duocastella, artista polifacètica, poetessa i actriu, junts tindran dos fills. Exerciran una influència mútua en la seva obra i, coneguts com “els Suris”, seran part de la història cultural de la ciutat de Terrassa. Molts recorden amb nostàlgia les tertúlies que s’organitzaven a casa seva a partir dels anys seixanta, malgrat la desconfiança de les autoritats de la dictadura, o com va ajudar a recuperar el carnestoltes a la ciutat i la festa major, així com l’impuls a l’associacionisme en diferents vessants.

Cal destacar també la seva feina com a docent i posteriorment director a l’escola d’arts i oficis de Terrassa des de 1951 fins a la seva jubilació el 1992. D’aquesta llarga etapa en guarden bon record molts i moltes artistes de la ciutat que van passar pel centre durant la seva formació i en destaquen la seva entrega i entusiasme motivador.

L’any 1995 se li entrega la medalla de la ciutat de Terrassa en reconeixement de la seva trajectòria i el 2008 va ser nomenat terrassenc de l’any. En diferents fases, fa importants donacions d’obra a la ciutadania de Terrassa, dipositada actualment a Museu de Terrassa.

Floreal Soriguera va continuar pintant tot i la seva avançada edat fins pocs dies abans de la seva defunció l’1 de març de 2023.

Paulo Cacais
Comissari de l’exposició

Essencials

Un recorregut per Terrassa a través de l'obra d'en Suri

 

Inauguració: divendres, 28 d'abril de 2023 a les 18.30 h a la Fact Cultural · Entrada gratuïta oberta a tothom

La Fact Cultural
Sala 3 i sala 4
Del 28 d'abril al 14 de maig de 2023

Escola Municipal d'Art i Disseny de Terrassa
Espai d'intervenció creativa
Del 3 al 12 de maig de 2023

Amics de les Arts
Sala Salvador Alavedra
Del 8 d'abril al 4 de maig de 2023

Centre Excursionista de Terrassa
Sala Àngel Casanovas
Del 2 al 31 de maig de 2023 · Inaugiració: dimarts, 2 de maig a les 19.30 h. Entrada gratuïta oberta a tothom

Centre Cultural el Social
Vitrina, entrada vestíbul
Del 28 d'abril al 14 de maig de 2023

La Coral dels Amics / Prodis
Del 28 d'abril al 19 de maig de 2023

Escola Tecnos
Del 28 d'abril al 14 de maig de 2023

Escola el Cim
Del 28 d'abril al 14 de maig de 2023

 

Essencials

Activitats relacionades

Actualitat

9/07/2024

Nou conveni per a la publicació del fons de llibres de registre d'escalada del Parc Natural

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies