En bici o a peu per la Via del Nicolau

Sabem que alguns de vosaltres teniu ganes d’anar en bicicleta, i la Piguetes ens ha parlat d’una antiga via de ferrocarril que enllaçava les poblacions de Guardiola de Berguedà, Bagà i l’ermita de Sant Joan de l’Avellanet: la Via del Nicolau. Aquesta antiga via, restaurada i convertida en camí, es pot fer tant a peu com en bicicleta. Es tracta d’un recorregut linea de 6 km (anar i tornar 12 km) amb tan sols 265 m de desnivell acumulat que ens permet fer una sortida mixta en què tots aquells que volgueu podreu anar en bicicleta i els que no podreu anar a peu, ho farem plegats!

El punt d'inici de la ruta és el monestir de Sant Llorenç, a Guardiola del Berguedà, que ha estat restaurat i es pot visitar. Baixarem per un caminet que ens porta al traçat de la Via Nicolau, on seguirem en suau pujada passant per Bagà i fins a arribar a l’ecomuseu de Sant Joan de l’Avellanet. El desnivell és escàs i al llarg del recorregut anem alternant trams de sender, pista de terra i pista asfaltada. La tornada la farem pel mateix camí, ara en suau baixada.

  • Context històric:

La Via del Nicolau fou construïda a principis del segle XX (1914-1916) per tal de transportar fusta des de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà. El seu promotor fou Tomàs Nicolau i Prieto, propietari de la serradora de Berga, que en va tenir la concessió fins a mitjans dels anys 30. Posteriorment va caure en desús i la infraestructura es va anar deteriorant. L'any 2009 el camí fou restaurat amb finalitats turístiques. Gràcies a aquesta restauració, avui en dia senderistes i ciclistes poden gaudir d'aquest camí que recorre la vall del riu Bastareny i que uneix Sant Joan de l'Avellanet i el monestir de Sant Llorenç prop Bagà a Guardiola de Berguedà.

El gran atractiu de la ruta són els diversos túnels i ponts que hi ha, entre els que destaca la passarel·la del Nicolau, un pont penjant de més de 35 m de longitud que segur que deixarà bocabadats als més petits de la família.

Fitxa tècnica

  • ●  Sortida: 10:00h a l’aparcament del monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà.

  • ●  Preu: activitat gratuïta per a socis/es

  • ●  Material necessari: Farmaciola, roba adient per l’època de l’any (sistema de 3 capes), calçat de tresc, ulleres de sol i crema solar. En cas d’anar en bicicleta és obligatori l’ús de casc. Menjar i aigua suficients per tot el dia

  • ●  Important: Tant adults com infants han de tenir la llicència/assegurança federativa adient. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal en fer la inscripció.

  • ●  Transport: Cotxes particulars

  • ●  Dades de contacte:

  • Vocals: Maria José Cano, Xavi Ruscalleda, Ariadna Simó i Guillem Villagrasa

  • Telèfons: 699 94 69 14

  • Correu coneixermon@ce-terrassa.cat

 

Activitats relacionades

Actualitat

19/07/2024

Carta de la Junta

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies