Cap del Verd pel barranc de l'Infern

Ruta molt interessant per la Serra del Verd en la que remuntarem el barranc del Clot de l'Infern tot grimpant i superant fàcils trams ferrats, carenejarem per amplis lloms herbats tot assolint els dos cims principals, baixarem per la costeruda tartera del Verd voltats d'agulles granitiques i completarem la volta enmig de frondosos boscos al peu de cingleres, tot molt místic també.

Ruta molt diversa paisagísticament, ja que descobrirem una zona molt maca i curiosa, que tenim a la vora, fent una bona jornada de cames i d'aventura que sempre está assegurada!

Recorregut

La Coma - Clot de l'Infern - El Colader - Plans de la Borda - Borda del Pujol - Roca Mira-Prat de les Saleres - Font d'Urdet - Cap d'Urdet (2252m) - Collada de Belitres - Cap del Verd (2282m) - Tartera del Verd - Coll Veis - Prat Major - Els Ordiars - Coll de Coma Pregona - El Comell - Costa dels Corners - El Grauet - Font de la Senyora - La Collada - Cal Fite - Cal Lleir - Cal Quirze - Cal Bonic - Cal Pujantell - Torrent dels Horts - La Coma.

Sortim del poble de La Coma, des d'un aparcament que hi ha a la dreta de la carretera C-462, al costat de la font de cal Nin. Seguim la carretera al Nord i al cap de pocs metres la deixem per una pista asfaltada a la dreta (indicador), deixem una casa i el seu accés a la dreta i la pista esdevé de terra. Poc més endavant es va orientant tot pujant per un bosc de roures i, aviat, la deixem per un sender fressat a l'esquerra (E, senyals ver/groc) amb senyals evidents de cami antic (empedrat, murs) que es va enfilant en llaçades ben dibuixades. Quan el bosc esdeve de pi fem un tram gairebé planejant al NE i, en el punt on creuem el torrent de la Ribereta del Pujol (com a referencia tenim a l'esquerra un gran roure) deixem el cami i remuntem pel llit del barranc sense cami, buscant el millor pas enmig de la vegetacio.

A poc a poc el barranc es va definint i enclotant. No triguem a començar a fer petites grimpades fins arribar al primer tram equipat amb dues grapes, que ens ajuden a superar facilment un curt tram força vertical. Després continuem remuntant el barranc entaforats entre grans parets calcaries i aviat fem un flanqueig equipat amb passamans de cadenes. Tot seguit, les grimpades es van succeint, sempre curtes i facils (Iº) fins arribar a un tram d'uns 3 m de paret llisa on hi han encastats 2 ferros que ens ajuden a progressar facilment. Despres d'una nova grimpada arribem a un altre tram equipat amb dos graons i un passamà de cadena que, un cop superat, ens deixa a la confluencia de dos barrancs (el Colader) on seguim el de l'esquerra (N, fites). Aviat superem un altre tram equipat amb cadenes i continuem remuntant el barranc, que poc a poc es va estrenyent i es va tapant novament per la vegetacio fins a sortir a unes feixes abandonades, on acabem amb la part de grimpada divertida.

Continuem camp a través fins que trobem un camí poc evident que ens porta fins al pla de la Borda, que travesem fins arribar a la borda del Pujol, on girem a l'esquerra tot seguint un cami-pista al SE (senyals grogues). Aviat la pista s'orienta amb suau pujada i, més amunt, deixem un cami herbat a la dreta i continuem fins arribar a una cruilla de pistes i camins on seguim un corriol d'inici poc clar (senyals grogues) que aviat esdeve fressat i s'enfila fort. El sender s'orienta al N i comença a fer llaçades i ziga-zagues per un terreny cada vegada mes rocós.

Una llarga llaçada ens deixa a prop de la roca Mira, on enfilem al per un corriol menys clar (fites, senyals grogues) per un bosc esclarissat amb matolls. Poc més endavant deixem les senyals grogues (que pujen cap al prat d'Aubes) i anem mantenint a la nostra dreta el barranc de la Cabanella fins a sortir al prat de les Saleres, que creuem. Arribats als abeuradors prenem un sender al NE que va resseguint el tub que porta l'aigua als abeuradors fins arribar a la font d'Urdet. A partir de la font el camí practicament desapareix i anem al N tot pujant fins trobar un rastre (fites) que anem seguint. Creuem un filat i arribem a un collet a la carena.

En aquest punt anem a l'esquerra sense cami per la carena boscosa. Segons pujem el bosc esdevé mes esclarissat i pujem comodament per l'ample carena herbada fins assolir l'indeterminat cim del Cap d'Urdet (2252m), marcat per una fita cimera i un pal enmig d'un prat. Continuem a l'O/NO sense cami, buscant el millor pas enmig d'un bosc de pi roig. Després anem resseguint un filat buscant el millor pas fins l'ample collada de Belitres, on gaudim d'unes vistes espectaculars de Gósol, el Pedraforca i la Serra del Cadi. Continuem amb tendencia al N fins arribar a una tercera estaca-indicador, creuem un filat i ja som a l'ampli prat que és el cim del Cap del Verd (2282m), amb taula d'orientacio i un llibre de registre, on hi deixarem la nostra emprempta. Ara ja fem la tornada circular.

 Des del cim baixem seguint abundants fites i senyals blaus enmig d'un bosc esclarissat de pi roig. Aviat començem a baixar fort per una mena de grau (senyals blaus) tot fent giragonses i pasant a prop de boniques agulles granitiques que donen pas a l'inici de la tartera del Verd (cartell de fusta indicador), molt costeruda i relliscosa, millor anar una mica a la dreta (fites, senyals blaus) fins arribar a la cota 1945m, on trobem una pedra amb senyals de diversos colors.

En aquest punt deixem la tartera i anem a la dreta (N/NO) endintsant-nos al bosc per un corriol (senyals groc/blau) fins el coll de Veis (indicador). Continuem per un camí que aviat s'endinsa al bosc (senyals groc/blau) fins arribar a un ampli coll (prat Major, indicador). Seguim un camí d'inici poc clar (senyals grocs) que aviat esdeve prou fressat. Un tram perdedor (segur que ho trobarem) ens deixa als Ordiars, on trobem un indicador: "Coll de Port".

En aquest punt girem a la dreta 180º i ens orientem al N (senyals grocs) fins a sortir a una pista que seguim al N. En les bifurcacions que anem trobant seguim sempre la pista mes evident (senyals grocs) i amb tendencia a avançar fins arribar al coll de Coma Pregona, on anem uns metres al N fins a un indicador i fem un gir de 180º a l'esquerra cap a La Coma (indicat) per una pista-cami. Aviat deixem la pista-cami per anar a la dreta fins a un mirador natural on prenem un corriol fressat que baixa al S sota les parets verticals de la roca del Migdia. El cami, amb signes de ser antic (empedrat, marges de pedra) pasa per sota del cingle del Moixer i el cap del Roig tot pasant pel Grauet.

Pasada la Font de la Senyora (al costat d'una petita bauma i seca) conectem amb una pista-cami que seguim al S/SO fins a una zona de feixes abandonades on s'acava. Continuem per un corriol al costat d'un mur de pedra seca ignorant senyals de diversos colors que s'en van a la dreta. Poc abans d'arribar a cal Fiter prenem un sender a la dreta que ens porta a una pista asfaltada, la creuem i baixem per un camí fins a les cases de cal Lleir i cal Quirze, des d'on baixem al S seguint senyals grogues pel costat d'una línia elèctrica. Aviat trobem un sender prou clar que ens porta novament a la pista asfaltada, just al costat de cal Bonic, que seguim de baixada fins a un revolt tancat a la dreta al costat de cal Pujantell (indicador). En aquest punt deixem la pista asfaltada i prenem un camí que baixa a l'esquerra entre murs de pedra seca. Un tram per un bosc de pi i roures i un altre tram enmig de feixes conreades al costat del torrent dels Horts ens deixa al punt d'inici on tenim els cotxes. Una volta ben distreta!

Detalls de l'activitat

  • Desnivell positiu: 1.377 
  • Distància: 16,54 km. Ruta circular
  • Durada: 8-9 hores aproximadament
  • Dificultat: fàcil / mitjana (pel desnivell i la durada)

Activitats relacionades

Actualitat

19/07/2024

Carta de la Junta

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies