Caminada solidària 2023

Microcrèdits Solidaris per l'Àfrica som una associació de cooperació al desenvolupament sense ànim de lucre. Constituïda l'any 2007 per un equip de persones voluntàries que duem a terme projectes al barri de Sam-Sam (Senegal). Volem contribuir a disminuir les desigualtats que són la causa de la fam i la pobresa.

Treballem per aconseguir una societat on tothom tingui oportunitats, pugui viure amb dignitat i igualtat, respectant els drets humans i la cultura de la pau. Els nostres àmbits d'actuació són: l'educació escolar, la formació professional i universitària, la igualtat de gènere i l'empoderament de la dona, la salut i l'alimentació.

El projecte actual que hem presentat al Centre Excursionista és el següent: Hem construït un Centre de Formació Professional en Ebenisteria i Fusteria al barri de Sam-Sam, ofici molt demandat al Senegal. Hi tenen accés els joves del barri amb més necessitats i dificultats econòmiques i laborals del barri de Sam-Sam. Es tracta de formar-los i capacitar-los per fabricar elements de fusteria i mobles, realitzant els processos de mecanització, muntatge, acabat, emmagatzematge i entrega dels productes al mercat. Actualment, ja ha començat la formació, però hi manquen eines i materials per poder continuar la formació de qualitat. Comptem amb un professor autòcton i, també, un professor de l’escola professional de Sabadell.

Agraïm al Centre Excursionista de Terrassa l'organització d'aquesta Caminada Solidària a l'Anella Verda de Terrassa i a tots els participants pel seu compromís i la seva solidaritat envers els països del sud global.

Entre tots i totes anirem avançant per aconseguir un món més just on tothom pugui viure dignament.

El 29 d’octubre de 2023, t'esperem a la Caminada Solidària!

Isabel Soler
Presidenta de MCSA

Com cada any el Centre Excursionista de Terrassa, organitza la Caminada Solidària col·laborant amb una ONG local. En aquesta ocasió, destinarem l’esforç econòmic a l’ONG MICROCRÈDITS SOLIDARIS PER L'AFRICA que lluiten, entre altres projectes, per la construcció d’un centre educatiu de formació professional a Sam-Sam. Ens agrada que les causes estiguin vinculades a la nostra manera de fer i de pensar i en aquest cas l'objectiu és l’educació. Nosaltres eduquem, sobretot als joves, a viure l’esport i la natura d’una manera sincera, neta, emocionant, segura, lliure i sobretot amb respecte. El mateix respecte que Microcrèdits Solidaris planteja en els seus projectes.

Moltes gràcies per confiar en nosaltres i molta sort amb les vostres iniciatives. Convidem a totes les persones i famílies interessades a descobrir l'Anella Verda de Terrassa per una bona causa.

El 29 d’octubre de 2023, t'esperem a la Caminada Solidària!

Xavi Busom

President del CETerrassa

Fitxa tècnica

 • Hora d'inici: 9.00 h
 • Hora sortida: de 9.00 a 9.30 h
 • Final: 13.00 h
 • Ubicació: Centre d'informació Ambiental Bonvilar
 • Distància llarga: 10 km
 • Distància curta: 5 km
 • Tipus d'activitat: Caminada popular no competitiva
 • Participació esperada: 70-100 participants (màxim)
 • Preus:
  • Aults: Inscripció anticipada 10 €. A la sortida 12 €
  • Menors de 14 anys: Inscripció anticipada 5 €. A la sortida 6 €.
  • Per a qui no pugui venir i vulgui col·laborar amb la Caminada Solidària, hi ha la possibilitat de fer la col·laboració solidària voluntària i seran obsequiats amb el mocador tubular regal de la Caminada, que hauran de recollir al punt d'atenció del Centre
Fitxa tècnica

Itinerari 10 km

 1. Sortida Centre Informació Ambiental Bonvilar 9 h
 2. Plans de ca n'Arnella
 3. Torrent de Botelles
 4. Font dels Capellans
 5. Font del Suro
 6. Sant Julià d'Altura (avituallament)
 7. Camí de can Deu
 8. Sant Vicenç de Verders
 9. Can Deu
 10. Boscos de Can Deu
 11. Sant Julià d'Altura
 12. Torrent de la riereta
 13. Centre Informació Ambiental Bonvilar

 

Podeu consultar els detalls de la ruta aquí

Powered by Wikiloc

Itinerari 5 km

Seguirà el mateix camí que l'itinerari de 10 km fins a Sant Julià d'Altura. A partir d'aquest punt es tornarà enrere seguint el mateix itinerari que a l'anada

Mesures correctores i protectores per minimitzar els impactes ambientals

Proposta d'actuació

Proposem una sèrie de mesures protectores i correctores per, amb la seva aplicació, evitar o minimitzar els possibles impactes ambientals que poden arribar a tenir lloc abans i durant la prova.

Des de l'organització Centre Excursionista de Terrassa dividim l'actuació ambiental en tres fases: prèvia, de preparació i desenvolupament de la caminada.

Actuacions prèvies a l’activitat

Fase de preparació. En aquest punt es proposen una sèrie de mesures que l'organització haurà d’aplicar durant la fase de preparació prèvia a la caminada que poden ajudar a reduir els impactes ambientals negatius:

 •  El traçat transcorrerà per camins consolidats. A fi efecte de no provocar accions erosives al llarg del traçat, es fa una proposta d’un recorregut que transcorre íntegrament per camins consolidats.
 •  No es farà promoció d’aquest recorregut fins una setmana abans de la realització de la prova per evitar la sobreutilització d’aquest. Tot i tractar-se d’una caminada popular, no es difondrà el recorregut fins una setmana abans, per, d’aquesta manera, evitar el possible efecte de sobre freqüentació.
 • Tant la sortida com la meta s’instal·laran en sòl consolidat. Tenint en compte que els punts de sortida com meta són llocs on en genera concentració de públic aquests estaran ubicats en sòl consolidat per evitar molèsties.
 • L'Avituallament s’ubicarà a la zona d'esplai de Sant Julià d'Altura, un avuituallament de fruita i aigua ubicat en un lloc de fàcil accessibilitat per minimitzar els problemes de transport dels materials i la seva possible afecció als camins i pel transport de residus. A més, s’inclouran contenidors de separació de residus. Amb aquesta proposta en pretén evitar, per una banda, el trànsit de vehicles pels camins no pavimentats per no empitjorar l’estat del camí. I per altra, amb la recollida selectiva, es contribueix a una millor conservació i conscienciació mediambiental.
 • Es durà a terme, un mailing informatiu als participants sobre les normes bàsiques de respecte al medi natural. A més de donar les característiques tècniques bàsiques de la caminada solidària (recorregut, desnivell, avituallament, etc.), s’informarà els caminants de les principals característiques ambientals de l’entorn de l'Anella Verda i del Rodal de Sabadell així com els compromisos ambientals que hauran de complir.
 • No s’utilitzarà cap tipus de pintura com a mitjà de senyalització. Tenint en compte els components tòxics que poden contenir aquest tipus de materials, s’evitarà totalment la seva utilització com a element de senyalització per la prova. Per això sortirem en grup i sols s’utilitzarà cinta de plàstic de color vermell i blanc en algun trencall important i que serà retirada immediatament un cop finalitzada la prova.
 • Es promourà el transport públic col·lectiu (autobusos, vehicles d’alta ocupació, etc.). Es tracta d’una proposta que pretén fer valdre la utilització del transport públic o compartit com a mitjà per traslladar-se al punt de sortida. Malgrat la conversa amb TEMSA Terrassa, la Línia 1, el diumenge 29 d'octubre no podrà arribar al Centre Informació Ambiental Bonvilar i sols podrà apropar els participants fins el límit urbà de la localitat.
 • Si les condicions meteorològiques fossin de pluja l'organització podrà decidir si es prohibeix l’ús de bastons. Si precipita el dia de la cursa, l’ús de bastons pot generar problemes sobre el sòl per on transita la prova. Per això, l’organització es plantejarà si prohibeix o no l’ús de bastons.
 • Supervisió dels contenidors de residus. Amb això es pretén evitar que les restes sobresurtin dels contenidors utilitzats en els avituallaments i que, en el moment de la seva retirada, quedin restes. Es recorda també que l’organització haurà de facilitar de diferents contenidors per a cada tipus de residu.
 • En els avituallaments no s’utilitzaran tassons de plàstic. Així mateix, i en la mesura del possible, a la zona de meta s’evitarà facilitar una gran quantitat de tassons i els participants hauran d’utilitzar preferiblement el seu.

Actuacions posteriors a l’activitat

A continuació detallem la proposta que l'organització realitzarà una vegada acabada la caminada per tornar a deixar el medi en un estat igual al que estava abans de la realització d’aquesta.

A més, pretenem una comunicació posterior a la caminada entre l'organització i l'administració per tal de millorar en alguns aspectes de cara a futures caminades organitzades pel Centre Excursionista de terrassa.

 • Retirada de tots els materials utilitzats per a la senyalització, equipaments i els residus. Ha de quedar clar que s’ha de procedir a la retirada de tots els elements temporals que s’hagin instal·lat deixant l’espai de sortida i arribada com estava abans de la caminada.

Actuacions durant l’activitat

A continuació s’assenyalen una sèrie de mesures que hauran de ser adoptades per l'organització durant el transcurs de la prova, les quals poden ajudar a reduir els possibles impactes negatius que s’han esmentat anteriorment.

 • Incloure la figura de responsable ambiental. En aquest cas, la persona designada serà la responsable del seguiment de tots els aspectes relacionats amb el compliment de les bones pràctiques ambientals per part tant de caminadors com de l’organització.
 • S’evitaran les emissions sonores dins l’entorn natural. En aquests entorns estarà prohibit la utilització de megafonia i la reproducció de música essent solament possible en els punts de sortida i meta. A més, en el punt de sortida, la música no es podrà tenir a un volum elevat, tan sols fil musical ambiental per no molestar a la fauna i usuaris de l'Anella Verda de Terrassa.
Mesures correctores i protectores per minimitzar els impactes ambientals

Activitats relacionades

Actualitat

9/07/2024

Nou conveni per a la publicació del fons de llibres de registre d'escalada del Parc Natural

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies