Balma dels Debanadors i Pins Cargolats de l’Era dels Enrics

Visitarem la balma obrada dels Debanadors, coneguda també com Espluga dels Venedors (en els mapes de l’editorial alpina des de 2013 surt amb el nom d’Abanadors, paraula que no hem trobat en cap dels diccionaris de llengua catalana). Anirem a veure aquest fenomen, natural o no, dels Pins Cargolats de l’Era dels Enrics.

Itinerari

Sortim de l’aparcament de l’Alzina del Sal·lari (727 m) en direcció a la Font dels Traginers (796 m - km 0,8) i pujarem fins a l’Avenc del Llest (852 m - km 1,2, que te 55,8 metres de fondària.

Continuarem pujant fins a trobar el GR5, que seguirem fins a Coll de Boix (874 m - km 1,8). El Gr 5 o Sender dels Miradors va de Sitges a Canet de Mar passant per Montserrat. Del 6è tram, que va de Rellinars a Sant Llorenç Savall, en farem un petit tros.

Seguim direcció N i arribem a l’Alzina Bonica o del Vent (308 cm - 892 m - km 2,0). Pel camí de Rellinars a Mura, als 10 minuts, girarem per un trencall a l’esquerra (888 m - km 2,3) que amb un pendent mes pronunciat ens portarà a la Balma dels Debanadors (822 m - km 2,5), coneguda també com Espluga dels Venedors. N’explicarem uns fets documentats i ocorreguts l’any 1590.

Sortim de la Balma tot revoltant la capçalera del Sot dels Debanadors fins a enllaçar amb el camí de la carena de l’Era dels Enrics (792 m - km 3,0). Continuem per aquest camí uns 400 m i ens situem al mig de l’Era dels Enrics (774 m - km 3,4). En sortim a la dreta cap a la carena dels Pins Cargolats fins a un altre roqueter on veiem la fita que ens marca el proper avenc dels Pins Cargolats de -5m. (752 m - km 3,7).

Tornem al camí i una mica més avall ja trobem el primer pi Cargolat que la gent anomena el Cuc o l’arrossegat (730 m - km 3,9). Si continuem la baixada anirem trobant l’Anaconda, el Cua de Porc, el de Coll Alt, l’Arrepenjat, el Tirabuixó, l’Agenollat, el Petit Tirabuixó i el roure del 4. Fins al mirador encara trobem algun pi que possiblement podria ser també dels cargolats (662 m - km 4,2).

Després de la visita dels Pins Cargolats comencem a pujar tot el que hem baixat des de la carena de l’Era dels Enrics (774 m - km 5,4). Continuem pel Camí de Puigdoure cap a Coll de Boix, però primer visitarem l’Avenc del camí de Puigdoure de -5m. (805 m - km 5,6),

Trenta-cinc minuts més tard ja som al Coll de Boix i comencem l’última baixada pels Graons de Mura, passant per la Balma dels Traginers (846 m - km 6,9), per arribar al final del recorregut d’avui.

Itinerari

Detalls de la sortida

 • Sortida: 8:00 h. Atenció! nou punt de trobada al pàrquing Nord de les Esglésies de Sant Pere, a tocar de la rotonda del 22 de Juliol (Carrer de l'Arquitecte Puig i Cadafalch).
 • Tornada: a dinar a casa.
 • Desplaçament amb cotxes particulars, el cost es repartirà entre els ocupants.
 • Recorregut: 7,8 km
 • Desnivell: 420 m
 • Temps caminant: 3.30 h. aproximadament.
 • Dificultat baixa/mitjana.
 • Inscripcions al formulari adjunt o al punt d’atenció al soci del CET.
 • Sortida gratuït per els socis. Els no socis s'hauran de fer socis provadors (10 € amb l'assegurança obligatòria inclosa)
 • Recomanacions: portar roba i calçat adequats, pals per caminar (opcional) beguda i esmorzar.
 • És obligatori que tots els participants disposin de l’assegurança de la FEEC vigent, 2023. Tot aquells que no la tinguin poden venir igualment a la sortida, nomes cal que la contractin en fer la inscripció, (2€ per un dia).
 • El fet d’inscriure’s a aquesta activitat suposa l’acceptació de les directrius donades pels responsables de la sortida.
 • Podeu trobar aquest itinerari una setmana abans de la sortida, a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/debanadors-i-pins-cargolats-passejades-08-02-2023-121758399#lb-embed.
  Informació: Josep Berenguer (629 618 993), Jordi Centelles (606 883 927), Jordi Massana (629 393 101) i Manel Vives (606 974 926). I també amb SMS.
Detalls de la sortida

Podeu seguir l'itinerari amb el vostre mòbil

Podeu seguir l'itinerari amb el vostre mòbil

Activitats relacionades

Actualitat

22/04/2024

Projecte REFERENTS

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies