Nou conveni per a la publicació del fons de llibres de registre d'escalada del Parc Natural

dimarts, 09 de juliol del 2024

Nou conveni per a la publicació del fons de llibres de registre d'escalada del Parc Natural

El passat 25 d’abril, en Carles Capellas i Josep Paytubí, directors del Servei General d’Informació de Muntanya (SGIM) ubicat a Sabadell, i en Xavier Busoms i Martí Puig, respectivament president i responsable del Visor de llibres de registre d’escalada històrics de Sant Llorenç del Munt i l’Obac adscrit al Servei de Biblioteca i Arxiu del CET, van signar un conveni de col·laboració que ha de permetre la digitalització de l’extens fons de llibres de registre d’escalada de Sant Llorenç del Munt i l’Obac que disposa el SGIM, i la seva posterior difusió a través del Visor.

Actualment, el Visor de llibres de Registre d’Escalada Històrics de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, presentat l’any 2022, permet la consulta interactiva a través d’un mapa de 39 llibres de registre que es troben al fons de l’arxiu del Centre Excursionista de Terrassa.

Amb la signatura del conveni de col·laboració, el SGIM posa a disposició del Servei de Biblioteca i arxiu del CET el seu extens fons de llibres de registre de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, integrat per 82 documents provinents de monòlits tan coneguts com ara el Puro dels Emprius, el Paller de Tot l’Any, el Cavall Bernat de la Vall, el Fus, els Cortins, i un llarg etcètera, i com a singularitat el del pessebre que durant molts anys va estar dipositat a la Cova Simanya, per a la seva digitalització i publicació a través del Visor.

Josep Paytubí i Carles Capellas del SGIM, en un moment de la signatura del conveni.

Els llibres registre col·locats a cims, parets i agulles són uns documents de caràcter històric, amb un estat de conservació sovint precari a causa dels agents atmosfèrics, que ens permeten conèixer de primera mà dades de les ascensions. En tots els casos són documents únics, cosa que fa que la seva consulta sigui restringida, i ara amb la signatura del conveni, es faran accessibles a la consulta en obert per a qualsevol persona interessada.

Si bé inicialment l’àmbit geogràfic d’aquesta eina de divulgació i consulta de documentació històrica és l’espai delimitat pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, amb la signatura del conveni s’obre la porta a la possibilitat d’ampliar en un futur la publicació dels llibres de registre d’altres zones geogràfiques, com ara Montserrat.

Al mateix temps es fa una crida a totes aquelles persones i entitats, que siguin dipositàries de documents d’aquestes característiques i que estiguin interessades en sumar-se a aquesta iniciativa, a posar-se en contacte amb qualsevol dels signants d’aquest Conveni per tal d’establir la millor col·laboració.

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies