El llibre del Centenari. 1910 - 1960

El 10 de setembre de 2010, el Centre Excursionista de Terrassa esdevenia una entitat centenària. Aquesta fita va ser reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb l’atorgament de la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria, sempre guiada per l’amor a la muntanya, l’estudi del patrimoni natural i cultural i la vocació de servei a la ciutat, al país i a la llengua.

Eduard Giralt i Esmerats en fou el primer president i actuà de pal de paller d’un grup de ciutadans amb inquietuds, que frisaven perquè Terrassa no quedés enrere en la incorporació al naixent moviment excursionista. D’aquesta manera va esdevenir la primera entitat excursionista de caire organitzat de la ciutat.

També comptà amb l’adhesió de destacats prohoms del món acadèmic, cultural i associatiu de la ciutat, com ara: Joan Cadevall, Domènec Palet i Barba, Josep Soler i Palet, Eugeni Ferrer Dalmau, Daniel Blanxart, Alexandre Galí, Francesc Pi de la Serra, Àngel Sallent, Josep Ventalló o els germans Marcet Poal. Tots ells ajudaren a assentar els fonaments i a dotar de rigor el funcionament de la novella entitat, hereva de l’excursionisme científic que preconitzaven les primeres entitats excursionistes que veieren la llum a Catalunya.

Teniu a les vostres mans el primer volum de la història del Centre Excursionista de Terrassa, que abasta des de poc abans de la seva fundació fins als actes de celebració del seu Cinquantenari, l’any 1960, moment en el qual es copsa com l’entitat aixeca novament el vol després de la forta sotragada que significà la Guerra Civil, també per a l’excursionisme terrassenc.

Obra d’en Manuel Planchat Villacampa (1923-2014), que deixà enllestida poc abans de deixar-nos, desgrana els fets més significatius dels primers 50 anys del Centre, una bona part dels quals visqué en primera persona, sovint ocupant càrrecs de responsabilitat.

El llibre s’estructura amb una part general, dedicada a narrar els antecedents, la fundació i els esdeveniments més destacables d’aquest període, i un apartat específic per a cada una de les seccions que durant aquest temps es van anar creant, desfent o van anar canviant de nom però mantenint la mateixa finalitat.

En conjunt són 300 pàgines, profusament il·lustrades amb més de 500 fotografies de l’època, algunes provinents del propi fons fotogràfic del CET i d’altres cedides per persones o familiars que visqueren alguns dels esdeveniments narrats i que ja formen part del patrimoni immaterial del Centre Excursionista de Terrassa i també de la ciutat.

L'autor

Manuel Planchat al cim del Mont Roig l'estiu del 1987
(Foto: Ramon Armengol Rodó)

 Manuel Planchat i Villacampa (1923-2014)

Nascut a Terrassa, s’aficionà a l’excursionisme i a l’esquí de ben jove. A disset anys ja era soci del Centre Excursionista de Terrassa. Practicà l’alpinisme en molts dels seus vessants, assolint destacats cims dels Pirineus i els Alps, com ara el Cerví o el Mont Blanc. Fou president de la Secció d’Alta Muntanya, i durant els anys 1964-1966 ocupà el càrrec de president del Centre.

Home estudiós i ordenat, ben aviat s’interessà per la història del Centre i col·laborà en les seves publicacions amb diversos treballs de temàtica muntanyenca. També esmerçà temps i dedicació en recopilar els programes, butlletins i Arxius del Centre, per a escriure cròniques dels fets passats. Aprofitant la seva jubilació, la Junta Directiva li encarregà la redacció dels primers cinquanta anys de vida del Centre (1910-1960).

De tota aquesta activitat de cronista en poguérem assaborir un tast durant la inauguració dels actes de celebració del Centenari, que tingué lloc el setembre de 2011. Poques setmanes abans de deixar-nos, en Manuel entregava el manuscrit de l’obra que ara teniu a les mans, com a darrer testimoni de la seva generositat i de la gran estima que professava pel Centre Excursionista de Terrassa.

Com el puc comprar?

El llibre està disponible a Secretaria, a un preu de 45 €

Un tastet del llibre

Activitats relacionades

Actualitat

22/04/2024

Projecte REFERENTS

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies